Hockeysters Laren denken niet aan verleden play-offs

Robert Berkeley
Laren

Het is me wat met de hockeysters van Laren en de play-offs. Voor de twintigste keer doet Laren dit jaar mee. Dat is een record: zelfs Den Bosch, met vijftien landstitels op zak, is dit jaar ’pas’ voor de negentiende keer aanwezig in de play-offs. De tragedie van Laren is dat het ondanks die vaste positie in de nationale top nog nooit landskampioen werd.

De voortekenen zijn ook ditmaal niet gunstig. Etienne Spee snapt dat en manoeuvreert zijn ploeg dan ook direct in de underdogrol. ,,Moet je nagaan: Kim Lammers, Maxime Kerstholt en Macey de Ruiter zijn geblesseerd en we zijn lopende het seizoen ook Hansje Vroon en Sophie Slinkert kwijtgeraakt. Dan heb je het dus over vijf speelsters die we moeten missen. En niet de minsten. Ik vind Kim nog steeds de beste spits van de wereld, maar we kunnen haar niet opstellen. De play-offs zijn sowieso al moeilijk, maar nu helemáál.’’

Van 2010 tot 2012 stond Laren drie jaar onafgebroken in de finale. Toen had het moeten gebeuren, de verovering van de eerste landstitel. Maar Laren won in die finales, altijd gespeeld over een best-of-three, nooit ook maar één wedstrijd, zelfs niet na strafballen of shoot-outs. Elke keer was het in twee duels beslist en bleven de speelsters in tranen achter.

Dit seizoen zag het er voor de winterstop nog een poos gunstig uit voor Laren. Kim Lammers scoorde als een dolle na haar afscheid van Oranje en Laren stond bovenaan. In de tweede helft van het seizoen zakte het team weg naar de derde plaats. Lammers was geblesseerd geraakt (slijtage in haar knie) en dat scheelde doelpunten.

Dat wordt dus ook het probleem van Laren in de halve finales tegen SCHC, die zaterdag beginnen. Wie gaat scoren? Achterin staat het goed, met wereldkeepster van het jaar Joyce Sombroek, international Willemijn Bos en de koele Fieke Holman. Het middenveld is sterk, met ’glamourgirl’ Naomi van As in vorm, Lisanne de Lange (ook niet helemaal fit trouwens), Juliette Hentenaar en de stille kracht Fabienne Roosen. Voorin heeft Etienne Spee alleen maar jonge meisjes over. De voor de hand liggende tactiek: solide, defensief spelen en gokken op een strafcorner van Fieke Holman of een bevlieging van Naomi van As.

Keepster Joyce Sombroek windt zich niet op. Niet over het verleden en de verloren finales, en ook niet over de blessures bij Laren. ,,De play-offs zijn een competitie op zich. Het gaat bijna altijd om details. Voor mij is het de vijfde keer dat we met Laren de play-offs spelen en ik heb drie keer in de finale gestaan. maar daar ben ik nu helemaal niet mee bezig. Het gaat om het hier en nu, het gaat erom dat elke speelster haar taak zo goed mogelijk uitvoert. We moeten gewoon keihard ons best doen en niet bezig zijn met de uitslag.’’

Ze voelt geen extra verantwoordelijkheid nu Laren ook meisjes uit de A1 speeltijd zal moeten geven. ,,Ik doe altijd al mijn best en ik kan moeilijk voorin gaan staan om doelpunten te maken nu Kim er niet bij is. Degenen die spelen moeten zich vrij voelen; misschien kunnen wij als routiniers de druk bij de jongeren wel wat weghalen. Verder niet zeuren, we doen het met de ploeg die beschikbaar is.’’

Twintig keer deelname

De hockeysters van Laren hebben zich voor de twintigste keer geplaatst voor de play-offs om de landstitel. De ploeg werd echter nog nooit kampioen. Hieronder de geschiedenis van Laren sinds de invoering van de play-offs in het seizoen 1992/1993.

1993: halve finales verloren van Amsterdam

1994: halve finales verloren van Kampong.

1995: halve finales verloren van Kampong.

1996: halve finales verloren van HGC.

1997: halve finales verloren van Amsterdam.

1998: niet geplaatst, vijfde in hoofdklasse.

1999: halve finales verloren van Den Bosch.

2000: niet geplaatst, vijfde in hoofdklasse.

2001: halve finales verloren van Den Bosch.

2002: halve finales verloren van Den Bosch.

2003: voor het eerst in finale, verloren van Den Bosch, thuis 0-3, uit 3-2.

2004: halve finales verloren van Amsterdam.

2005: halve finales verloren van Den Bosch.

2006: halve finales verloren van Amsterdam.

2007: halve finales verloren van Amsterdam.

2008: niet geplaatst, zesde in hoofdklasse.

2009: halve finales verloren van Amsterdam.

2010: voor tweede keer in finale, verloren van Den Bosch, thuis 1-1 (Laren mist daarna alle strafballen), uit 2-0.

2011: voor derde keer in finale, verloren van Den Bosch.

2012: voor vierde keer in finale, verloren van Den Bosch.

2013: halve finales verloren van Den Bosch na drie wedstrijden. Naomi van As scheurt haar kruisbanden.

2014: halve finales, verloren van SCHC.

2015: halve finales tegen SCHC.

Meer nieuws uit Sport Regionaal