Carnavalsverenigingen niet vrolijk van de regeltjes

Tamar de Vries
Hilversum

Er zijn een aantal plaatsen in het Gooi en de Vechtstreek waar de viering van carnaval in het slop zit. Zo ging in Weesp de stekker uit de bijna 55-jarige carnavalsvereniging de Weesper Moppen. Ook de Bussumse Erwtenschieters en de Larense Geitenbreiers kampen met weinig animo. In Naarden en Soest gaat het juist weer goed. In Eemland maken de Plattelandsgenotsknotsen maken er met hun carnaval in februari en Zomerfeest in mei, ieder jaar weer een dolle boel van.

,,De Erwtenschieters organiseren zelf in Bussum geen optocht, maar van hieruit gaan altijd praalwagens naar Naarden, om mee te doen aan de optocht van de Vestingnarren’’, vertelt Anita Verkerk, secretaris van cv de Erwtenschieters. ,,Er zijn steeds minder praalwagens.’’ Als oorzaak van de terugloop noemt Verkerk ’dat Bussumers minimaal betrokken zijn bij het carnaval’. ,,Jongeren zeggen vaak ’ik ga geen carnaval vieren, dat is iets voor ouderen’. Het heeft een stoffig imago. Maar ik zit bij het carnaval omdat het gezellig is.’’ Zelf is ze bij de vereniging betrokken geraakt door haar echtgenoot. Hij stopte ermee maar kwam terug toen het 44-jarig jubileum werd gevierd. De Erwtenschieters (51 jaar) heeft ongeveer 60 leden, één vacature in het bestuur en geen voltallige Raad van Elf. Bernadette Bakker, penningmeester van de Geitenbreiers vertelt dat de Larense carnavalsvereniging een slapend bestaan leidt. ,,Er zijn nog zeven à acht leden. Het onderkomen waar de Geitenbreiers (48 jaar) elkaar troffen, het Parcivalgebouw, is afgebroken. Na de viering van het 33-jarig bestaan is het gaan afkalven.’’ Als reden voor de achteruitgang noemt Bakker dat carnaval vieren veel geld kost. ,,De praalwagens, de vergunningen en al die regeltjes waar je aan moet voldoen: bewaking, alcoholregels en de betaling van Buma/Stemra-tarieven voor de muziek.’’ Voor de Geitenbreiers is er wel een lichtpuntje: ze werken samen met De Onafhankelijke. ,,De sleuteloverdracht van de gemeente doen zij en ze vieren feest in De Duiventil aan de Heideveldweg’’, aldus Bakker.

,,Wij hebben ook last van de regeltjes’’, geeft Hans Kelderman, president van cv Vestingnarren in Naarden (meer dan 500 leden) toe. ,,Het wordt ook steeds erger maar we slaan ons erdoor heen.’’ De voorbereidingen voor de carnavalsviering vergen elk jaar zoveel tijd dat de Vestingnarren geen kans zien noodlijdende verenigingen op sleeptouw te nemen. De Plattelandsgenotsknotsen (25 jaar) in Soest heeft een andere structuur. ,,Wij hebben 26 leden, maar wel 200 donateurs’’, vertelt Suzanne van Steen. ,,Er zijn inderdaad wel verschillende regels maar we laten ons niet snel uit het veld slaan. We zijn met een grote groep jonge mensen, en maken er met veel plezier ieder jaar weer een succes van.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.