’Liefde voor vogeltjes kwijnt weg’

Joost Reijnders
Baarn

Waar zijn ze gebleven, de mannen met hun volières die urenlang met hun kweek bezig konden zijn? Elke straat had er wel een paar, maar dat was vroeger. Nu vechten vogelclubs voor hun voortbestaan, en tegen de vergrijzing. ,,Logisch, maar jammer”, vindt Sjaak Bouwer van Vogelvereniging Gooi en Eemland. ,,De mensen gaan liever drie keer per jaar op vakantie dan dat ze zich om levend spul bekommeren.”

De penningmeester en pr-man heeft met zijn vereniging - zeven jaar geleden ontstaan door een fusie van Kleurvogel (Baarn) en Vogelvreugd (Hilversum) - vandaag en morgen nog twee dagen om het kweekjaar af te sluiten. De keurmeesters hebben woensdag geoordeeld, alle circa honderd inzendingen worden trots getoond in het clubgebouw aan de Tolweg in Baarn. Allemaal vogels die dit voorjaar geboren zijn. Een luttele vier ’lastig te kweken’ agapornissen, heel veel kanaries in kleuren en variëteiten, maar ook tal van tropische soorten. ,,Vuurvinkjes en napoleonnetjes worden steeds zeldzamer. Komt doordat er niets meer geïmporteerd mag worden. Alleen nog maar eigen kweek. En dat valt niet mee.”

Met een gemiddelde leeftijd van zestig jaar vergrijst het ledenbestand. Niet alleen in deze regio maar overal, weet Bouwer. ,,Een hond of kat breng je naar het asiel op vakantie, maar vogels zijn een ander verhaal.” Hij vertelt ook over de toenemende regelgeving. ,,Dierenwelzijn hè, de Partij voor de Dieren, regels voor de grootte van de kooien. Terwijl je het als vogeltje niet beter hebben kan; je wordt verzorgd en vertroeteld tot en met.”

Voor de ruim tachtig leden, vooral mannen maar zeker ook flink wat vrouwen, probeert de vogelvereniging te kijken of er komende tijd wat meer kan worden samengewerkt met andere clubs. Zoals die uit Huizen of Almere, zo noemt hij als voorbeeld. ,,Uitwisseling en competitie. Hoe groter een show, des te meer het toch trekt.”

Zelf vindt de Baarnaar zijn hobby vooral ’een geweldige afleiding’. ,,Je bent met de natuur aan de gang, maar dan in je eigen hok. Vind je een rooie kanarie mooi en een groene lelijk, dan ga je mooie rooie proberen te kweken.”

De tentoonstelling aan de Tolweg in Baarn is vandaag van 10 tot 17 uur en morgen van 11 tot 17 uur te bezichtigen. Morgen zijn alle kwekers aanwezig en vertellen ze graag meer over de door hen geweekte vogels.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.