’Stilzitten hoeft bij ons niet’

Een optreden van So What. Foto: pr

Joyce Huibers
Weesp

Cyrille van Poucke tipt de Kinderconcertserie met zijn ensemble ’So What’ in de Van Houten Kerk in Weesp.

,,We hebben het ensemble ’So What’ vijf jaar geleden opgericht en met z’n vijven geven we met veel plezier kinderconcerten. Ik heb enkele muziektrainingen gevolgd en heb veel geleerd over improvisatie. Vaak spelen we als eerste stuk op een concert de tune van ’So What’: hiervoor gebruiken we het gelijknamige nummer van jazztrompettist Miles Davis.

Hij was een meester in het improviseren rond thematisch materiaal en zo doen wij het ook. We spelen jazz, klassiek, pop en wereldmuziek. Verder bouwen we renaissanceachtige muziekstukken in. In de Renaissance was muziek vaak gebaseerd op improvisatie. Wie een instrument had speelde mee. Meestal stop ik er ook een fabel of verhaal in, soms aan de hand van een poppenkast. Ik heb altijd een verzameling poppen bij me.

Uit het publiek vraag ik twee grote kinderen, of ouders om een groot doek op te houden. Het is een magisch momentje in het programma. Ook is er bij een ’So What’ concert de mogelijkheid dat één of twee kinderen kunnen optreden met hun instrument. Vooraf leggen ze contact met ons en als ze iets hebben op bladmuziek dan repeteren we dat vooraf.

We spelen met kinderen van verschillende niveaus. Van studenten van het Prinses Christina Concours tot kinderen die twee jaar les hebben gehad. Zo’n kind krijgt echt een kickmoment om met een band of ensemble te spelen. Voor het concert van morgen lieten we ons inspireren door het thema ’zee’.

Je hoort bijvoorbeeld ’Water Music’ van componist Händel. En dit werk gaat dan over van klassiek in een funk-groove. Ook hoor je een samba: ’Aqua de beber’ en songs van de Beatles waaronder natuurlijk ’Yellow Submarine’. Bij een regulier concert moeten kinderen stilzitten, maar dat hoeft hier niet.

Ze mogen dansen en springen, zolang er maar geen instrumenten overhoop gaan. Ik heb een tas vol met shakers en instrumentjes en als volwassen het leuk vinden kunnen ook zij actief meedoen. Onze concerten hebben altijd een bepaalde losheid.''

Eerste concert op zondag 7 september (5 okt.-2 nov.-7 dec.-4 jan.). Aanvang: 11.00 uur. Kaartjes: www.sowhatkinderconcerten.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.