Buurt coffeeshop om tafel met burgemeester Broertjes

Coffeeshop Andorra aan de Schapenkamp.© archieffoto

Henk Runhaar
Hilversum

Hilversums burgemeester Pieter Broertjes gaat zich persoonlijk bemoeien met de toekomst van coffeeshop Andorra aan de Schapenkamp. Dat is de uitkomst van overleg deze week tussen de ernstig verontruste buurt, de huidige eigenaar van de coffeeshop, de politie en de gemeente.

Omwonenden stellen dat de gemeente Hilversum een unieke kans heeft om de volgens hen structureel overlast veroorzakende coffeeshop te sluiten. Vorige week werd bekend dat eigenaar Peter Samsom in stilte een verkoopovereenkomst heeft gesloten met een coffeeshophouder die zaken had in Haarlem en Zandvoort. Samsom (59) wil na 33 jaar Koffiesjop Andorra ’nog iets anders’ met zijn leven gaan doen.

Het maakt de Hilversummer onder de streep niet uit wie hem uitkoopt, liet hij tijdens de bijeenkomst in het raadhuis weten. Grijp die kans, is de boodschap van de buurt, die ook gaat proberen de gemeenteraad voor zich te winnen. ,,De nieuwe eigenaar wil het pand kopen. Samsom huurt het (van een Bussumer, red.). Uitkopen is nu dus relatief goedkoop’’, zegt buurtbewoner Alec Dijkshoorn. Desgevraagd zegt Samsom dat hij zich alleen wil laten uitkopen als hij geen andere optie heeft. ,,Dus liever niet. Doodzonde als Andorra verdwijnt. De zaak is mijn levenswerk.’’

Sfeer veranderd

De buurt voelt zich in de steek gelaten door de gemeente, die tot nu toe alleen een parkeerprobleem erkent. Bewoners zijn bezorgd over hun veiligheid en vooral die van de 25 jonge kinderen die aan de Monseigneur van de Weteringstraat pal achter Andorra wonen. Dijkshoorn: ,,Dames uit de straat durven ’s avonds niet meer naar buiten. We wonen er allemaal tussen de tien en veertig jaar en kennen de straat dus goed. De afgelopen jaren is de sfeer veranderd, door klanten van Andorra.’’

De buurt wijst erop dat overlast wel degelijk een argument is om een coffeeshop te sluiten. Dat staat in het gedoog- en handhavingsbeleid voor de Hilversumse coffeeshops. Ook het feit dat Andorra erg dicht bij een school (Aloysius College) zit, steekt. ,,Bewoners zien er regelmatig doorverkoop aan kinderen onder de achttien jaar’’, aldus Dijkshoorn. De buurt wil dat Hilversum zich houdt aan het eigen uitsterfbeleid om het aantal coffeeshops terug te brengen tot zeven (nu nog acht).

Broertjes praat komende week met de buurt. Ook wethouder Floris Voorink (verkeer en parkeren) schuift aan.

Buurtonderzoek politie

Een politiemedewerker in opleiding deed buurtonderzoek rond Andorra. De uitkomsten: 60% van de omwonenden klaagt over parkeerellende, 52% over hardrijders, 20% over hangjeugd en drugsgebruik, 16% over drugshandel op straat, 16% over zwerfafval en 8% over een onveilig gevoel. 32% ervaart geen overlast.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.