GGD over norovirus in Gooizcht: 'Het is superbesmettelijk’

Ronald Frisart
hilversum

Het Hilversumse verpleeghuis Gooizicht kampt met een uitbraak van het norovirus. Dinsdagochtend had het 36 mensen in zijn greep. Dat heeft specialist ouderengeneeskunde Hilda Kant van Gooizicht bevestigd.

Braken en diarree - beide soms in ernstige vorm - zijn de voornaamste symptomen bij mensen die het zeer besmettelijke virus hebben opgelopen.

Ouderen, zoals de bewoners van Gooizicht, behoren tot de groepen die extra risico lopen. Dat risico schuilt vooral in uitdroging, wat in zeldzame gevallen uiteindelijk tot de dood kan leiden. Zo overleden in 2008 in het Brabantse Etten-Leur vier senioren nadat ze het virus hadden opgelopen. Overigens is bij geen van de patiënten in Gooizicht sprake van uitdroging, aldus Kant. ,,We houden dat erg goed in de gaten.’’

Direct na de uitbraak van het virus heeft het verpleeghuis maatregelen genomen om het probleem in te dammen.

,,Het norovirus is superbesmettelijk’’, vertelt een woordvoerster van de GGD Gooi en Vechtstreek. Daar heeft Gooizicht de uitbraak van het buikgriepvirus gemeld, zoals wettelijk verplicht is. De GGD houdt een vinger aan de pols en staat Gooizicht, mocht dat nodig zijn, met raad en daad terzijde. Omdat verzorgings- en verpleeghuizen vaker met het virus kampen, weten ze echter meestal zelf heel goed wat ze moeten doen. ,,Het komt elk jaar vrij vaak voor en dan begint het rond deze tijd’’, aldus de GGD-zegsvrouw. ,,Het enige wat je kunt doen is strenge hygiënische maatregelen heel strikt toepassen. Maar dat is niet eenvoudig als patiënten bijvoorbeeld incontinent of dementerend zijn.’’

Precies daarmee heeft het verpleeghuis aan de Hilversumse Paulus van Loolaan, hoek Bergweg te maken. Er zijn daar twee psycho-geriatrische afdelingen. ,,Op de ene hebben we nu nog één patiënt met het norovirus, op de andere is bijna iedereen ziek’’, aldus specialist ouderengeneeskunde Hilda Kant van Amaris Gooizicht. Op andere afdelingen hebben twee tot drie patiënten per afdeling het virus te pakken.

De uitbraak begon afgelopen donderdag op de orthopedische afdeling. Gisterochtend werden vijf nieuwe patiënten geteld en dat waren er iets minder dan een dag eerder. Ook enkele werknemers hebben het opgelopen.

Tegen het virus bestaat geen behandeling. Met behulp van strenge hygiënische maatregelen kan alleen worden getracht nieuwe besmettingen te voorkomen. Patiënten hebben meestal een dag of vier last van de verschijnselen.

Opnamestop

In de strijd tegen het virus heeft Gooizicht afgelopen maandag een opnamestop afgekondigd. Verder mag personeel zich niet van de ene naar de andere afdeling begeven en krijgen bewoners diverse therapieën op hun eigen afdeling en niet op de plek waar die normaal worden gegeven. ,,Cliënten mogen momenteel niet van hun afdeling af’’, aldus Kant. Bezoek van bijvoorbeeld familie is strikt genomen niet verboden, maar ’we houden het wel zo veel mogelijk af’.

Het norovirus werd voor het eerst geïdentificeerd in 1968 in de Verenigde Staten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.