’Ringaso’ teistert Hilversum

Redacteur Hilversum
Hilversum

Hilversum wordt geteisterd door een nieuw type ’verkeersaso’: de filevoordringer. Die manifesteert zich in toenemende mate op het stuk buitenring (Diependaalselaan) tussen de rotondes bij de Kerkelandenlaan en de Loosdrechtseweg. De ventweg langs onder meer het circusterrein wordt gebruikt om een x-aantal plekken op te schuiven in de file.

Daarop wijst Hilversummer J. Wassenaar, die zich nogal ergert aan de gang van zaken. Volgens hem is de gebruikte methode exact dezelfde als de al veel langer bekende en alom verfoeide tactiek van filemijders op snelwegen, die via tankstations of parkeerplaatsen een paar honderd meter ’winst’ weten te boeken. Alleen valt het voordringen op de Hilversumse ring veel meer op, de parallelweg ligt pal naast en in het volle zicht van de wachtenden op de Diependaalselaan.

Volgens de gemeente Hilversum, wegbeheerder, is het voordringen via de ventweg iets nieuws. ,,Maar het is ook gewoon openbare weg. Er liggen bedrijven aan, die bereikbaar moeten zijn’’, zegt een woordvoerder. Hilversum heeft als beleid het aantal verkeersborden en -regels tot een minimum te beperken. De ventweg uitsluitend voor bestemmingsverkeer toegankelijk maken, zit er daarom niet in. ,,Bovendien: wat is het verschil met automobilisten die via woonwijken proberen de file op de ring te ontwijken, zoals bij de Johannes Geradtsweg?’’

Ook van de politie valt geen actie te verwachten. ,,We kunnen er niet handhaven, het is gewoon toegestaan om daar te rijden. Er is ook geen aanleiding om in te grijpen, want er zijn bij ons geen aanrijdingen bekend’’, meldt een woordvoerster.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.