Renovatie flats Smitsweg Soest in ijskast

Joost Reijnders
Soest

De renovatie van één van de twee hoge flat aan de Smitsweg is voorlopig in de ijskast gezet. Woningbouwcorporatie Portaal heeft daartoe besloten na een mislukte huurdersraadpleging, waar omheen een zweem van sabotage hangt. Daardoor is twijfel gerezen of de benodigde zeventig procent draagvlak wel gehaald wordt.

Portaal gaat in oktober wél aan de slag met de andere flat van zeven verdiepingen. Daar stemde tachtig procent voor.

Volgens Portaalwoordvoerder Stefan Gradisen blijft de verhuurder, ondanks de ’warboel’ van de enquête, inzetten op renovatie bij de nog niet overtuigde flatbewoners, omdat meer dan de helft van de huurders toch voor de facelift is. Voor het eind van het jaar gaat de corporatie opnieuw de meningen peilen.

De eerste enquête was onbruikbaar, omdat mensen diverse formulieren hadden ingevuld, waarin zij terugkwamen op hun mening. ,,Er is ook iemand die vier keer een akkoordverklaring heeft getekend’’, aldus Gradisen.

,,Misschien hadden we formeel juridisch wel kunnen doorzetten, maar dat wilden we toch niet omdat ons besluit onomstreden moet zijn.’’’

De handtekeningenactie tegen de huurverhoging van PvdA-raadslid M. Baskaya, die in de ’kritische’ flat woont, heeft mogelijk een rol gespeeld.

Portal heeft een garantie afgegeven dat de huurverhoging van dertig euro die vooral nodig is voor energiebesparende maatregelen, voor driekwart wordt terugverdiend met een lagere energierekening. Er zal onderzoek plaatsvinden of die belofte gestand kan worden gedaan. Als het tegenvalt, wordt het verschil verrekend door een huurverlaging.

In de flats komen twee nieuwe liften aan de uiterste hoeken. Ook krijgen de flats een nieuwe keuken, toilet en badkamer.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.