’Kleine spoorbomen pain in the ass’

’Kleine spoorbomen pain in the ass’
Vooral op school- en marktdagen is het druk op de overweg
© Foto Archief Studio Kastermans
Hilversum

De gemeente Hilversum overweegt de overweg bij de kleine spoorbomen te sluiten. Een zegen voor iedereen die veilig verkeer in Hilversum een warm hart toedraagt, een zorg voor iedereen die de overweg nodig heeft om het centrum te bereiken.

Chaos

Niemand heeft uitleg nodig over de hectische verkeerssituatie bij de kleine spoorbomen. Op een dinsdagmiddag in de schoolvakantie is het al een verkeersvrijstaat waar toeters, geklingel en gescheld luid door elkaar klinken. De voorrangswegen zijn niet iedereen duidelijk en de spoorbomen lijken vaker gesloten dan open, waardoor het opgehoopte verkeer soms onder de bomen doorschiet. Vlak voor het sluiten slingeren twee fietsen en een pizzakoerier tussen de spoorbomen door.

Wonder

Twee medewerkers van ProRail zien het hoofdschuddend gebeuren vanuit hun busje aan de Hoge Larenseweg. Het team ’bestrijding verkeersincidenten’ mag boetes uitdelen, maar ziet murw gebeukt toe hoe fietsers weer de regels overtreden. „Deze spoorwegovergang is echt onze pain in the ass in de wijde omgeving”, vertellen de ProRail-medewerkers. „Het is een godswonder dat hier weinig aanrijdingen gebeuren.” Volgens het tweetal begrijpen maar weinig verkeersdeelnemers de manier waarop zij elkaar vanaf de Noorderweg, de Hoge Larenseweg, de Koninginneweg en de Schoolstraat voorrang moeten verlenen. „En dan is het ook nog eens vreselijk druk.”

Asociaal

Voor de controleurs zou het dan ook een zegen zijn als de gemeente besluit de overgang te sluiten, in ieder geval voor gemotoriseerd verkeer. „Bijvoorbeeld door een tunnel aan te leggen.” Het team is uit pure wanhoop al aan gaan kloppen bij bezorgrestaurants in de buurt. „Want hun brommers winnen de wedstrijd asociaal rijgedrag bij de kleine spoorbomen met kop en schouders.”

Afgesloten

Het merendeel van de gemeenteraad van Hilversum vraagt het college alternatieven te onderzoeken voor het sluiten van de overweg, als onderdeel van het nieuwe stationsgebied. „De wijk Over ’t Spoor mag niet worden afgesloten van het centrum”, aldus de fractie Hart voor Hilversum. Een bewoner van de Hoge Larenseweg begrijpt dat. „Het is hier soms een gekkenhuis, maar ik ken ook erg veel mensen die blij zijn met de overweg om in het centrum te kunnen komen.” Hij denkt dat afsluiten voor auto’s, maar niet voor voetgangers een goede optie is. „Zo sluit je geen hele wijk af van het centrum, terwijl het dan wel veiliger wordt.” De buurtbewoner denkt dat auto’s aan de Beatrixtunnel een prima alternatief hebben.

Bijstellen

Het oordeel van ProRail is helder: sluit de overweg af, in ieder geval voor auto’s. Het college van Hilversum moest op aanraden van de raad de visie op het stationsgebied bijstellen, waardoor een alternatief als het verleggen van de centrumring via de Huizerstraat ook nog een optie is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland