Drie 'jihadouders’ Huizen vrijgelaten

Rien Floris
Huizen

Drie van de vier ‘jihadouders’ uit Huizen worden vrijgelaten. Een vader van 34 blijft nog vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland donderdag bepaald. Justitie gaat mogelijk in hoger beroep tegen de beslissing.

Twee vrouwen en een van de mannen (in de leeftijd van 30-32 jaar) worden in de loop van vrijdag vrijgelaten. Een man van 34 jaar, Mourad. M. , vader van vijf kinderen, blijft wel vastzitten. Zijn voorarrest is met veertien dagen verlengd.

Heilige oorlog

De ouders werden afgelopen weekeinde opgepakt omdat de AIVD vermoedde dat ze naar Syrië wilden vertrekken om deel te nemen aan de heilige oorlog van IS. Op vrijdag werden een man en vrouw van 30 en 31 met een kind van acht maanden opgepakt en zaterdag een stel van 32 en 34 met vijf kinderen.

De paspoorten van de ‘jihadverdachten’ zijn vervallen verklaard en de ouders zijn uit de ouderlijke macht ontzet. De zes kinderen zijn voor drie maanden ondergebracht bij pleeggezinnen.

Verdacht

Met de vrijlating van drie verdachten is de verdenking niet verdwenen, zegt een woordvoerster van de officier van justitie. ,,Ze worden zeker nog verdacht, maar ze mogen de verdere procedure in vrijheid afwachten.’’

De officier van justitie beraadt zich nog op een hoger beroep tegen het besluit van de rechter commissaris. ,,Het is een ingewikkelde materie waar we niet dagelijks mee te maken hebben. Het zijn ernstige feiten waar ze van worden verdacht. (voorbereiding om deel te nemen aan terroristische activiteiten). We willen de zaak heel goed bestuderen voor we beroep aantekenen. Waarschijnlijk wordt dat na het weekeinde duidelijk.’’

Verbaasd

De buren, ouders en ook de baas van het gezin met vijf kinderen van Mourad M. en zijn echtgenote Engelina waren verbaasd over de arrestatie en weigerden te geloven dat het om jihadgangers zou gaan.

Nu drie mensen worden vrijgelaten, reageren buren nog niet opgelucht. ,,Er zal eerst eens echt duidelijkheid moeten komen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.