Stortvloed aan condoleances op Facebookpagina ziekenhuiskat Boris

Annemarie de Jong
Hilversum

„Ach, lieve schat. Vanmorgen nog naar je beeld gekeken bij het ziekenhuis, hoe triest, maar je hebt een mooi en lang leven gehad.”

De dood van ’Tergooikat’ Boris hakt erin bij fans. Condoleances stromen binnen op de Facebookpagina van Boris. Bijna tweeduizend al. „Tranen in mijn ogen”, reageert de een. ,,R.I.P. Boris.” Of: „Rust zacht in de poezenhemel.” En: „Ik zal je nooit vergeten.”

De kat raakte mensen. „Toen ik jaren geleden veel naar het ziekenhuis moest en een nare periode doormaakte, kleurde jij mijn dag.” Of: „Ook hier op Bonaire word je niet vergeten, je jongere versie loopt hier ook bij het ziekenhuis!”

Boris is dood gevonden op een parkeerplaats, meldt baas Heidi van Eck op Facebook. „Waarschijnlijk heeft hij een rustig plekje gezocht onder een auto. Daar is hij omgevallen van ouderdom.” De kat is ongeveer veertien jaar geworden.

Troost

Jarenlang struint hij dagelijks rond bij de hoofdingang van Tergooi in Hilversum. Kijkt rond, zwiept met zijn staart, laat zich aaien, voeren, geeft kopjes en is een mascotte voor medewerkers, patiënten en bezoekers. De populaire portierpoes biedt afleiding en troost. Speciaal ook aan patiënten in de eindfase van hun leven.

Boris 2004 - 2018

Boris 2004 - 2018

In 2011 speelt Boris de hoofdrol in de tv-documentaire ’Wat de kat ziet’ van Kim Brand. Een jaar later raakt hij zwaargewond bij een aanrijding en wordt er massaal geld ingezameld voor zijn operatie. In 2014 verhuist de kat met zijn eigenaresse mee buiten Hilversum. Heidi van Eck houdt Boris’ bewonderaars jaren op de hoogte via Facebook. „Boris is niet meer de dikkerd, hij is inmiddels wat kilootjes lichter”, laat ze 6.673 volgers enige tijd geleden weten.

Boris Tergooi Ziekenhuis?

Na Boris’ ’pensionering’ roepen fans om een standbeeld. Dat komt er in de zomer van 2015 bij de entree van Tergooi. Nu, na zijn dood, gaan er op social media opnieuw stemmen op voor een blijvend aandenken. Iemand oppert: „Denkend aan de Johan Cruyff Arena; zouden ze het ziekenhuis niet moeten omdopen in Boris Tergooi Ziekenhuis?”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.