Onalledaagse klus in Soester bossen

Hans van Keken
Soest

Het is een uniek gebouwtje, en dat geldt ook voor het werk eraan. Soester bouwer Ad van de Grift is alweer enkele weken bezig met de kluizenaarsgrot op landgoed De Paltz.

De folly inclusief de naasstgelegen doolhof wordt voor iets minder dan een ton geheel gerestaureerd. Bij eigenaar het Utrechts Landschap zijn ze maar wat blij met het herstel van de meer dan 125 jaar oude bouwval, waar niemand jarenlang naar omkeek. Maar onder aanvoering van Soester Bert Smit was er ineens weer aandacht, ook bij de landgoedeigenaar zelf. Geld van de Postcodeloterij, de provincie en enkele fondsen deed de rest. ,,Het is een heel bijzonder object, waarvan we er in ons land maar enkele hebben. Die kluizenaarsgrot met doolhof”, legt Paul Vester van het Utrechts Landschap uit.

Bijzonder vindt ook Ad van de Grift het, maar dan vooral omdat het iets heel anders is dan de reguliere bouwklussen. ,,’t Is een enorme uitdaging”, vertelt hij. ,,Ook voor de metselaar die alweer weken bezig is en de gevels heeft hersteld. Net als voor de smid. Die is een grote stalen constructie aan het maken, waar het dak op kan rusten.”

Dat dak is een maand geleden met een grote hijskraan opgelicht, om alles goed en veilig te kunnen herstellen. Het ligt naast het bouwwerk te wachten tot het er weer op kan. Dat zal ergens na de bouwvak worden, zo rond half augustus. De boompjes voor de doolhof worden in januari geplant, volgend jaar is de officiële opening.

Van de Grift zegt blij te zijn dat de klus hem gegund is. De Soester bouwer had drie jaar geleden barre tijden, toen zijn bouwbedrijf failliet ging. ,,Ik heb al vrij snel besloten door te gaan. Het bevalt me prima zo.” In de hoogtijdagen had Van de Grift tachtig man personeel, nu zijn het er een stuk of tien. ,,In de crisis hadden we al geminderd. Nu doen we drie, vier grote projecten, dat vind ik zat.” Dat met het faillissement eerder dit jaar van de molenaarskamer zijn naam weer daarmee in relatie wordt gebracht, het is niet anders. Met de molen zelf heeft Van de Grift nu niets meer van doen. ,,Het leven gaat door. Ik heb vanaf 1999 veel energie in de molen gestopt, het is wel een keer klaar. Ik snap achteraf niet waar ik al die tijd vandaan heb gehaald.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.