Zoekplaatje: Het strand van Muiderberg

,,Het ijshuisje staat er nog en doet nu dienst als magazijn van De Zeemeeuw.”© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Eddie de Paepe
Hilversum

Jeroen den Hartog, Peter Wegman, Nel de Wit en Jan den Haan zijn het erover eens: op het zoekplaatje van vorige week (nr. 456) is het strand van Muiderberg te zien.

Den Hartog stuurt een oude en een actuele foto van de plek. Op de oude (ongedateerde) foto is de houten strandtent te zien in de winter. Met een handvol reclameborden op de zijgevel voor onder meer Fosco (chocolademelk?), Chocomel en Vami ijs. Op een steiger in het water staat het vervallen gebouwtje met kleedhokjes.

Het zoekplaatje toont het strand met toiletblok en de opslag van roeibootjes van Fagel en is genomen vanaf de dijk langs de Zeeweg, meldt Wegman. Jan de Haan vermoedt dat de foto omstreeks 1950 is gemaakt.

De Zeemeeuw

,,Het ijshuisje staat er nog en doet nu dienst als magazijn van De Zeemeeuw”, schrijft hij. ,,De steiger werd elk jaar opnieuw opgebouwd in het voorjaar en afgebroken in het najaar met oog op ijsgang. Als kind in de lagere schoolleeftijd hielp je mee met het plaatsen van de palen van de steiger. Dan werd een waterpomp in het water geplaatst en door middel van een ijzeren stang werd de pomp bediend en werd water opgepompt. Via een slang en een ijzeren spuitstuk werden gaten in het zand gespoten waar de palen in gezet werden. De houten loods was dus voor opslag in de winter voor het hout van de steiger en de kleedhokjes. Verderop de foto is de kleine pier nog net zichtbaar. We kijken dus richting Naarden.”

Geliefde plek

Onder meer op de site van Watersport Centrum Muiden is het een en ander over de historie van het strand te lezen. ,,Al meer dan een eeuw lang is Muiderberg een geliefde plek voor vakanties en dagjesmensen. In het begin van de vorige eeuw toen Muiderberg nog aan de Zuiderzee grensde en het water nog zout was, waren er drie steigers waar bootjes gehuurd konden worden. Het strandleven bloeide.” In 1932 werd de Afsluitdijk voltooid. ,,Het water werd zoet, en minder wild. Ideaal voor badgasten, die dan ook in grote getale bleven komen. Door de komst van de stoomtram kwamen er in die tijd bij mooi weer tegen de 5000 bezoekers per dag.”

Na de Tweede Wereldoorlog waren de drukke jaren voorbij, meldt Watersport Centrum Muiden. ,,Er bleef uiteindelijk één steiger over, die werd beheerd door Henk Hazelaar, en later werd overgenomen door Willem Fagel. Het karakter van de steiger veranderde in de loop van de jaren. Er kwamen meer zeilbootjes.” In 1995 werd de haven overgenomen door de huidige havenmeester Jeroen den Hartog.

Peter Daals komt nog terug op de brandweeroefening (zoekplaatje nr. 455). ,,De hangende brandweerman is volgens mij Jaap van Willigenburg.” Daals is zeker over de brandweerman die toekijkt. ,,Dat is Jan van ’t Hof. Hij was de baas van de schilderafdeling op de Gemeentewerf aan de Naarderstraat.” Daals heeft, zo meldt de Hilversummer, de brandweer gediens van 1960 tot 1982. ,,Ik was toen 24 jaar - een jonge vent - en ben nu dus 81 jaar.”

Een groep jongens (scholieren?) doet onderzoek naar het waterleven. Waar en wanneer is deze foto gemaakt?

Hierboven het nieuwe zoekplaatje. Een groep jongens (scholieren?) doet onderzoek naar het waterleven. Waar en wanneer is deze foto gemaakt?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.