Hilversum worstelt met Annie M.G. Schmidt

Ronald Frisart

De destijds Oost-Duitse zanger en dissident Wolf Biermann gaf in 1976 in Keulen een veelbesproken concert. Op een gegeven moment mijmerde hij hardop wat mooi het toch zou zijn als in ’Ost-Berlin, Hauptstadt der DDR’ ooit een straat naar hem zou worden genoemd, de Wolf Biermannstrasse.

,,Of anders maar een steeg (’Gasse’ in het Duits)’’, toonde de zanger zich bescheiden. ,,Sackgasse!’’ (doodlopende straat) riep een olijkerd vanuit het publiek.

Of je naam wordt verbonden aan een steeg, een straat of een boulevard - het is, net als in het echte leven, een zaak van rangen en standen. Recent bleek dat ook in Hilversum het geval. Eerder deze maand namen burgemeester en wethouders een besluit over enkele namen in de nieuwe wijk Anna’s Hoeve. Rita Reys krijgt een hof, Klaas van Beeck een straat, Dolf van der Linden eveneens een straat, terwijl een pad is toebedeeld aan Joop Reynolds en aan Lex Karsemeijer.

En dan is er nog Annie M.G. Schmidt. Ook haar was een pad toegedacht, maar bij nader inzien vond het college dat maar niks. Het besloot naar haar ’niet een pad maar op zijn minst een straat en het liefst een laantje’ te noemen. Blijkbaar vindt het college een laantje van een nog hogere orde dan een straat. En nu maar hopen dat dat laantje of die straat niet doodloopt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.