Niet iedereen blij met bomenkap Noordereinde
En altijd weer wordt geklaagd als beeldbepalende bomen het loodje leggen. Jan Loggen uit Ankeveen uit op de Wijdemeerse Webkrant zijn woede. ,,Langs het Noordereind is het aangezicht definitief verknald.’
Het oude kantoor van Philips Duphar is weer goed zichtbaar en dat is volgens Loggen jammer, want dat ’gedrocht verdient geen schoonheidsprijs’.
,,Was hier niet ooit sprake van een beschermd dorpsgezicht’’, vragen Loggen en ook Hilbrand Korver uit Nederhorst den Berg zich af. Korver vindt dat omwonenden en de gemeente zich er door Natuurmonumenten in hebben laten luizen. ,,Natuurmonumenten vertelt dat deze bomen ziek en gevaarlijk zouden zijn. Vreemd is het dat het monumentale bomen zijn in de kracht van hun leven die precies op een rij ziek zouden zijn.’’
Beide briefschrijvers vinden dat Natuurmonumenten zich meer mag bekommeren om monumentale bomen zoals elke boomeigenaar moet doen. Op zich lijken de critici een punt te hebben.
Het oogt wel heel kaal als er eind november, begin december een flink aantal bomen om gaat. Vanaf het Noordereinde zijn het landgoed Boekesteijn en zijn bijgebouwen ineens heel duidelijk zichtbaar.
Natuurmonumenten liet begin november al weten dat de bomen echt aan vervanging toe zijn. De beuken lieten soms onverwacht takken vallen, eentje viel er op een schuur en een aantal bomen was aangetast door paddestoelzwammen. Voor het kantoorgebouw zijn twee rijen oude beuken gekapt om plaats te maken voor een enkele rij van negentien, die ook weer een laan gaan vormen. Aan het Noordereinde langs het fietspad komen 21 lindes terug, die snel groeien.
,,We hebben gekozen voor een enkele laan, omdat de kans op succes voor de bomen dan het grootste is. Het is er erg smal en door een enkele laan terug te plaatsen hebben de bomen meer wortelruimte en neemt de kans op schade door het verkeer aanzienlijk af’’, zei woordvoerster Hanne Tersmette eerder al tegen deze krant.