Gooise verwarden snel in huurwoning

De politie heeft regelmatig de handen vol aan verwarde mensen in de regio, zoals hier (jaren geleden alweer) in Huizen.

De politie heeft regelmatig de handen vol aan verwarde mensen in de regio, zoals hier (jaren geleden alweer) in Huizen.© archieffoto studio kastermans

Henk Runhaar
Hilversum

Ernstige overlast van verwarde mensen is verleden tijd in de Gooi en Vechtstreek. Zelfs voor de meest zware gevallen blijkt een huurwoning met onder meer verplichte begeleiding het ei van Columbus.

Dat zegt Kwintes-gebiedsmanager Harro Koeleman, verantwoordelijk voor onder meer de daklozenopvang in de regio. Inmiddels zijn al 35 mensen op deze manier ondergebracht in huurwoningen in de hele regio. Koeleman: „Momenteel komt er elke week wel iemand bij. In zeker 95 procent van de gevallen gaat het goed. En áls het mis gaat, is er nooit meer sprake van grote heisa. Mensen accepteren dat ze op straat worden gezet als ze zich niet houden aan hun contract.”

’Huren onder voorwaarden’ heet de aanpak, waaraan de Gooise woningcorporaties na drie jaar de kat uit de boom kijken nu volop meewerken. Verwarde mensen die na een crisis uit een GGZ-instelling komen, belanden volgens Koeleman vaak eerst in de opvang. Omdat duidelijk is dat er met hen iets loos is, krijgen ze met voorrang (urgentie) een huurwoning.

Die staat voor de zekerheid de eerste twee jaar op naam van de hulpverlenende instantie. Cliënten moeten begeleiding accepteren. „Mensen van ons die stevig in hun schoenen staan gaan drie keer per week langs. Ze houden een oogje in het zeil. Hebben het meteen in de gaten als het niet goed gaat met iemand’’, zegt Koeleman. Een verplichte budgetconsulent of bewindvoerder garandeert dat de huur wordt betaald.

Het Gooi Uitgelicht: ’Beter hulpverleners op bezoek dan arrestatieteam’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.