’Kwakman lijkt wel zondebok inspectie’

Henk Runhaar
Bussum

,,Bakkerij Kwakman lijkt een landelijke zondebok’’, zegt Blaricumse banketbakker Frans Wassenaar bezorgd. Hij leeft mee met zijn Bussumse collega. Kwakman, al sinds de jaren zestig een gevestigde naam in Bussum en Naarden, blijkt maar liefst drie inspecties ’aan zijn broek’ te hebben vanwege asbest in een van zijn ovens.

De volgens de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gevaarlijke oven werd ontdekt door een inspecteur van een andere controledienst, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu valt. Dat gebeurde tijdens een ’risicogerichte inspectie’, zegt een ILT-woordvoerster desgevraagd.

,,Die doen we aan de hand van informatie die we vooraf bij bedrijven hebben opgevraagd. In dit geval was de vraag of sprake is van installaties van voor 1994.’’ Duidelijk was meteen dat de oven van Kwakman niet oké was. Maar ook dat het in dit geval gaat om de verantwoordelijkheid van de Inspectie SZW, de vroegere arbeidsinspectie.

Ook deze instantie heeft bijzondere aandacht voor asbest in bakkerijen. In 2014 werd bekend dat er problemen waren met asbesthoudende ovens bij industriële bakker Bakkersland.

Woordvoerder Paul van der Burg van de Inspectie SZW benadrukt dat er pas aan de bel wordt getrokken als het asbest niet meer ’hechtgebonden’ is. ,,De inspecteur van de ILT zag losse asbestvezels in de oven. Dan is de gezondheid van de werknemers in het geding. Daarom is die specifieke oven stilgelegd.’’

Verzegelen of afzetten van Kwakman’s oven vond de inspectie niet nodig. ,,Als je de oven met rust laat, is er niet veel aan de hand. Wel als je er met een schep in gaat of als je hem schoon borstelt.’’ Vanwege het risico op een ’broodje asbest’, werd ook een inspecteur van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) opgetrommeld. Volgens deze dienst is er geen gevaar voor de volksgezondheid. ,,Anders grijpen we in.’’

Kwakman krijgt ondersteuning van de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV). ,,Bakkers weten dat je oudere ovens in de gaten moet houden. Kwakman ook’’, zegt woordvoerster Sandra Wewer. De NBOV wacht nog op het inspectierapport over Kwakman. ,,Onze juridische afdeling is er ook mee bezig.’’ Kwakman was zich van geen kwaad bewust en heeft inmiddels een onderzoeksrapport dat bevestigt dat zijn oude oven safe is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.