Brandweer Blaricum: tweede wagen moet blijven

Redacteur De Gooi- en Eemlander
blaricumlaren

Het wegbezuinigen van de tweede brandweerwagen bij post Blaricum zal, in combinatie met de invoering van de snelle brandweerbusjes, het einde betekenen van de vrijwillige brandweer in het dorp.

,,Het wordt buigen of barsten. Als we ten onder gaan, dan strijdend'', aldus bronnen binnen de brandweer Blaricum. Hun namen vinden ze niet belangrijk voor de krant, hun verhaal wel.

Rob Bruintjes, raadslid van coalitiepartij Hart voor Blaricum schaart zich aan hun zijde. Hij is woest over het dekkingsplan uit juni 2013 dat de regionale brandweer Gooi en Vechtstreek heeft bedacht.

,,Je hebt veel rietkappen in Blaricum (725) en Laren (750) die door twee brandweerwagens bestreden moeten kunnen worden. Als je straks in Blaricum met nog maar één tankautospuit (TAS) met vier man naar een rietkapbrand moet, dan ben je kansloos. Voor de aanval van binnen en van buiten heb je minstens twee teams van minimaal 4 man nodig. Het liefst tweemaal zes zoals nu nog het geval is.''

,,Wij doen onze mond open want we zijn niet bang, de beroeps wel. Veel meer vrijwilligers en beroeps denken er zo over als wij, maar ze durven het door de afrekencultuur niet te zeggen. Daarom doen wij dit nu anoniem.''

Rob Bruintjes: ,,Straks heb je meer beroepskrachten nodig, zeker als vrijwilligers stoppen omdat ze bijna niet meer kunnen uitrukken. Het ergste vind ik de minachting voor de vrijwilligers die niet alleen bij hulpverlening maar ook voor de Blaricumse gemeenschap veel betekenen''.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.