Senioren in St. Aloysiusschool Hilversum

De ’Sint Aloysius Mavo’, een aquarel van Anna Brobbel.

Eddie de Paepe
Hilversum

De St. Aloysiusschool in hartje Hilversum gaat onderdak bieden aan 36 senioren die niet meer zelfstandig kunnen wonen. De DS Groep, die al drie soortgelijke vestigingen in de regio heeft, wil de monumentale delen van het gebouw behouden.

DS Verzorgd Wonen is gespecialiseerd in ’zorgresidenties’, woonzorgcombinaties voor ouderen op ’exclusieve, monumentale locaties’. In Hilversum zijn dat Benvenuta (Bussumergrintweg) en Koetshuys-Erica (Albertus Perkstraat), en in Huizen Slingerbosch (Amersfoortsestraatweg). In Baarn wordt gewerkt aan Zorgresidentie Holland.

Voorgevel

Voor de restauratie en verbouwing van de voormalige Aloysiusschool aan de Prins Bernhardstraat is architectenbureau Frowijn de Roos in de arm genomen. ,,De monumentale waarden van het bestaande schoolgebouw blijven volledig behouden’’, meldt Paul de Roos. ,,Dat wil zeggen de voorgevel, de kap en de interne gangenstructuur. Onze opdracht is om alles met veel historisch gevoel te doen.’’

Het pand is in 1903 gebouwd als rooms-katholieke jongensschool naar een ontwerp van gemeentearchitect Piet Andriessen. Onderdeel van het huidige plan is de sloop van de uit de jaren ’50 daterende vleugel, en de bouw van een nieuwe vleugel aan de kant van de Schapenkamp.

Wooneenheden

Na de restauratie en verbouwing biedt de oude school huisvesting aan twee groepen van achttien ouderen. De ’onzelfstandige’ wooneenheden (35 tot 45 m2) bestaan uit een eigen woon/slaapkamer met badkamer. De tuin aan de achterzijde van het gebouw - aan de kant van het nieuwe St. Aloysius College - wordt één meter uitgegraven. Hierdoor ontstaat ruimte voor een souterrain. Daarin komt voor elke groep bewoners een keuken, gemeenschappelijke woonkamer en activiteitenruimte. De Roos: ,,Wij hebben voor een souterrain gekozen omdat we onder de monumentale kap wilden blijven’’. Na sloop aan de Prins Bernhardstraat is aan die kant plek voor een parkeerterreintje. ,,Wij gaan ook de oude kloostermuur in ere herstellen’’, aldus de architect. Het wachten is nu op de bouwvergunning, die eind januari bij de gemeente is aangevraagd. De commissie voor welstand en monumenten heeft inmiddels - na enkele aanpassingen - positief op het plan gereageerd.

Monumentenlijst

De Hilversumse Historische kring ’Albertus Perk’ en Hilversum, Pas Op! strijden al jaren voor behoud van het schoolgebouw. Dit resulteerde een jaar geleden in het collegebesluit om het pand op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.