’Stem’ gaf opdracht tot betasten vrouwen

© Illustratie 123RF

Estella Heesen
Laren

„Ik krijg opdracht om deze vrouwen te betasten’’, dat zei de 46-jarige André E. uit Laren dinsdagochtend voor de rechtbank in Lelystad. Tenminste vier keer zou hij dat hebben gedaan. In januari 2015 toen hij in het Larense café t’ Bonte Paard stond, zou hij gehoord hebben dat hij een vrouw moest aanraken. Hij betaste een borst van een vrouwelijke cafégast.

Een dag later deed zich opnieuw een soortgelijk voorval in t’ Bonte Paard voor. Bij de Albert Heijn in Laren in juli van dat jaar zou hij een meisje van 15 in haar billen hebben geknepen. In oktober betaste hij een agente. Ook daar kreeg hij opdracht om dat te doen. Naar eigen zeggen is hij verkeerd geinstrueerd door engelen want het kon nooit de bedoeling zijn geweest om de vrouwen te kwetsen. „Ik heb juist heel veel respect voor vrouwen’’, aldus de verdachte.

In eerste instantie wilde justitie E. niet vervolgen omdat hij behandeld werd in een psychiatrisch ziekenhuis. Echter toen de behandeling stopte besloot justitie toch over te gaan tot vervolging. Inmiddels wordt de verdachte wel weer behandeld.

Volgens de officier van justitie was E. volledig ontoerekeningsvatbaar tijdens het plegen van de feiten. Om die reden eiste ze ontslag van rechtsvervolging. Wel acht ze het noodzakelijk dat hij zich laat behandelen en vindt een opname voor een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis de beste weg daarvoor. „Vooral omdat de kans dat meneer opnieuw vrouwen betast zeer groot is.

Volgens zijn advocaat D. van der Heijden moet de rechtbank zijn cliënt vrijspreken. „Mijn cliënt handelt niet vanuit een seksuele connotatie. Er bestaat een diepe behoefte aan een relatie. Er is geen sprake van dwang.’’ Ook pleitte hij ervoor om zijn behandeling juist niet in een justitieel kader te laten plaatsvinden, zoals eerder de bedoeling was omdat dat een goede en werkende behandeling in de weg zou kunnen staan. E. krijgt op dit moment medicijnen tegen psychoses en therapie die hem in staat zou moeten stellen om goed om te gaan met de stemmen die hij in zijn hoofd hoort.

Uitspraak op 6 juni.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.