Initiatiefvoorstel voor omstreden bebouwing weiland Inspecteur Schreuderlaan

soest

De Soester oppositie in de gemeenteraad heeft een initiatiefvoorstel ingediend om het weiland aan de Inspecteur Schreuderlaan op te offeren voor nieuwbouw van woon- en zorgcentrum Groot Engendaal.

Dit controversiële voorstel betekent een confrontatie met wethouder Harry Witte van ruimtelijke ordening, die wil voorkomen dat het groen bij de knotwilgen eraan gaat.

Groot Engendaal aan Boekweitland moet echter hoognodig nieuwe huisvesting, omdat het 'code rood' heeft van het ministerie van vws. Op de huidige plek van het verzorgingshuis zijn renovatie en nieuwbouw uitgesloten, aldus de indieners VVD, Soest 2002, PvdA en Leefbaar Soest. De huidige oppervlakte zou te klein zijn om te voldoen aan de eisen van deze tijd. Of er moet ongewenste hoogbouw worden gepleegd.

Naast nieuwbouw is er ook behoefte aan een kleinschalig verpleeghuis voor dementerenden, zoals De Wiekslag. Aan de Inspecteur Schreuderlaan kan een koppeling gemaakt worden met Résidence Souveraine. De dementerenden kunnen vanuit het nieuwe tehuis op korte afstand naar de winkels aan de Van Weedestraat lopen. De ouderen hebben het volgens de fracties 'niet verdiend' dat zij maar ergens worden weggestopt of zelfs buiten Soest ondergebracht.

In de plannen zijn ook een sociaal restaurant en kinderdagverblijf voor de veelal vrouwelijke personeelsleden van Zorgpalet Baarn-Soest opgenomen.

Het terrein is voor 2013 opgenomen in de Structuurvisie 2009-2030. Het gebied ligt deels buiten de rode contouren. Voor de provincie Utrecht is overschrijding van de rode contour bespreekbaar, afhankelijk van de planuitwerking, aldus de oppositie. Het CDA, dat in deze zaak een sleutelrol vervult, verklaarde eerder dat de plannen te ver gaan, omdat er buiten de rode contouren villa's worden gebouwd om het plan te financieren. De behandeling van het initiatiefvoorstel is op 16 december.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.