Nog een sterke vrouw ...

Mart Smeets

Laten we er zo langzamerhand van uitgaan dat Hillary Clinton haar hakken vrij stevig in het zand heeft staan. De laatste twee dagen worden haar steeds grotere winstcijfers voorspeld dan verleden week nog voor mogelijk werd gehouden. Iedere mispeer van Donald Trump doet zich thans gevoelen en Clinton gniffelt onhoorbaar in de coulissen.

(Mart Smeets heeft zijn column ook ingesproken. Luister het fragment hieronder. App-gebruikers kunnen luisteren via deze link)

Mijn ochtendleesvoer is The New York Times, een licht links liberale krant met koninklijke uitstraling. Als de NY Times achter je staat, kan je even rustig schone sokken gaan aantrekken. De journalisten van de NYT laten al weken, op keurig correcte wijze, geen spaan heel van Trump.

Op intellectuele grondslag villen ze de man die openlijk de oorlog is aangegaan met alles dat de beroemde krant uitbrengt. Trump is het a priori niet eens met alles dat in de NYT afgedrukt staat; hij twijfelt zelfs aan de weersvoorspellingen en honkbaluitslagen.

Aan de andere kant fileren de over het algemeen ervaren politieke journalisten Trump door hem constant op zijn onkunde en gebrek aan kennis over grote onderwerpen te wijzen. Niet smerig persoonlijk, eerder vilein, feitelijk en duidelijk; een strijdwijze die Trump niet kan waarderen en waar hij zeker geen afdoend tegengas kan geven.

Op dinsdag kwam de NYT met een verhaal dat me tot diep in het internet stuurde. Ik moest ineens alles lezen van Elizabeth Warren, een politica en wetenschapper die aan de horizon is verschenen en die Hillary Clinton nog meer kans gaat geven nu ze haar kennis en kunde in het vakje van Clinton heeft gelegd.

Ik had weleens van haar gehoord, over het feit dat ze Senator was geworden en dat ze buitengewoon van de tongriem was gesneden, maar als je over haar leest, krijg je het warm, koud en weer warm en hoop je dat zij zal doorpakken en die hele verdorven, getructe politiek rond financiën in de VS zal indammen. Dat ze de hegschaar zal nemen en dat ze even flink en kordaat zal zijn als ze dat tot nu toe, weliswaar op de achtergrond, is geweest.

Ik wil even graag heel enthousiast zijn: wat een geweldige vrouw en de manier waarop ze nu Trump volkomen ’te kakken’ heeft gezet, doet me gniffelen. Ze is bang voor niemand, heeft haar zaken goed voor elkaar en weet dat wie dan ook haar financiële kennis van grote bedrijven graag wil gebruiken in welke campagne dan ook.

In mijn ochtendleesuur keek ik er niet vanop dat ze als 13-jarige al was gaan werken toen haar familie op zwart zaad kwam te zitten en de familieauto van de hand gedaan moest worden. Zij werd dienster in een klein restaurant en verdiende mee voor de rest van de familie.

Na bijna drie uur over haar gelezen te hebben, ben ik alleen bang dat ze te goed, te slim, te intelligent is voor Clinton om in haar kabinet een vooraanstaande positie in te gaan nemen.

Misschien is mijn conclusie nu wel dat Elizabeth Warren een veel betere kandidate was dan dat Hillary Clinton nu is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.