Ook verjaardagsfilmpje telt bij Beeld en Geluid

Redacteur De Gooi- en Eemlander
hilversum

Het uitje met ’tante Greet’, de eerste voetbalwedstrijd van ’Tom’ of het dansfeest op school. Het Amateurfilm Platform van Beeld en Geluid zoekt video-opnamen, op bijvoorbeeld VHS, MiniDV, Hi8, Video8 en Betamax, gemaakt tussen 1980 en 2005.

Die zijn bedoeld voor het beeldarchief. En ook dit soort heel persoonlijke video-opnamen kunnen bijzonder zijn. Nu zit er namelijk ‘een gat’ in de persoonlijke mediageschiedenis van Nederland.

Het Amateurfilm Platform wil daarom videobeelden digitaliseren en opslaan in een online beeldarchief. Een enorme schat aan beeldmateriaal ligt nu onder het stof op zolders. ,,Die video-opnamen gaan verloren, want met de tijd gaat het langzaam kapot. Het materiaal verpulvert’’, zegt Lotte Belice Baltussen, projectmedewerkster van Beeld en Geluid in Hilversum.

Op de tiende editie van de Home Movie Day, zaterdag in Artis, kunnen mensen hun materiaal aanleveren. ,,Niet alleen dat, ze kunnen het ook terugkijken, want wie heeft er tegenwoordig nog een VHS-speler?’’, stelt Belice Baltussen. Niet alle beelden die mensen meebrengen, komen daadwerkelijk in het archief. Op de Home Movie Day lopen experts rond om de waarde van het materiaal in te schatten. Artis is volgens Belice Baltussen een bewuste keuze. ,,We hopen dat in Amsterdam - naast Hilversummers - een ander soort publiek zal komen.''

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.