'Hilversum dupeerde gevluchte vrouwen'

Redacteur De Gooi- en Eemlander
hilversum

Hilversum heeft het gevluchte vrouwen, die terechtkwamen bij de inmiddels wegens wantoestanden gesloten vrouwenopvang Het Gooi, onnodig extra moeilijk gemaakt door een enorme verhoging van de verplichte eigen bijdrage. Dat stelt gemeenteraadslid Karin Walters.

De politica van Hart voor Hilversum deed wekenlang onderzoek naar de kwestie. Ze concludeert dat de gemeente zich schuldig heeft gemaakt aan onbehoorlijk bestuur en eist dat verantwoordelijk wethouder Eric van der Want (D66) de gedupeerde vrouwen een deel van het volgens haar te veel betaalde geld zo snel mogelijk teruggeeft. De voor dit najaar geplande verwerkingsbijeenkomst voor ex-bewoonsters van de Hilversumse vrouwenopvang zou een goed moment zijn, vindt ze.

Volgens Walters ging Van der Want begin 2011 de mist in door de eigen bijdragen voor opgevangen vrouwen ’onfatsoenlijk hoog’ te maken. ,,Voorheen vroeg de vrouwenopvang een eigen bijdrage aan elke vrouw, met of zonder kinderen, van 237 euro per maand. Opeens moesten moeders met kinderen 510 euro per maand betalen: meer dan twee keer zoveel. Dit was een soort huur voor een kamertje. Het was een enorm bedrag voor moeders die van een uitkering moesten leven. En omdat het geen echte huur was, liepen ze de huurtoeslag van zo’n 240 euro per maand mis.’’

Hart voor Hilversum gaat door middel van schriftelijke vragen opheldering vragen aan burgemeester en wethouders.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.