Expositie met lijnenspel à la Dudok

Werk Janneke Makkink.© Foto’s Robin Bourguignon

Een assemblage van Jannie Maakenschijn met op de achterrond grafiek van Annelei Engelberts.

Miniatuurwerkjes van keramiste Janneke Makkink.

1 / 3
Robin Bourguignon
Hilversum

Dudok stond het afgelopen jaar in de schijnwerpers in Hilversum. Bij de Galerie GSA aan de Langestraat, sinds kort hernoemd tot ’Galerie Hilversum’, hebben elf exposanten zich voor de expositie ’Bouwen met kunst’ laten inspireren door de bekende architect.

Dudoks blokkendoos-look, de horizontale lijnen langs de gevel en de verticale uitschieters, is duidelijk terug te vinden in een aantal werken van de expositie. Bij anderen moet wat speurwerk worden verricht.

Zo lijken de werken van Jannie Maakenschijn op het eerste gezicht meer op machines dan op gebouwen. Maar bij nadere inspectie van de silhouetten van de assemblages is duidelijk de inspiratie door Dudok te zien.

Ook in de dromerige reeks grafiekdrukken ’Luchtkastelen’ van Annelei Engelberts zijn Dudoks vormen terug te vinden. Blokkendozen, sommige met torentjes, opgebouwd uit vormen als kubussen en letters. De kleuren van de grafiekdrukken geven de doorslag qua herkenning. Sommige bouwsels zijn geel, net iets geler dan Dudokgeel. Andere luchtkastelen van Engelberts zijn juist gehuld in een rode gloed die de zonsondergang lijkt te verbeelden. Het versterkt het idee dat je naar een gebouw kijkt en niet naar een verzameling letters en cijfers.

De keramische beelden van gastexposant Janneke Makkink uit Haarlem lijken nog het meest Dudoks iconische stijl te verbeelden. Maar dan wel van een Dudok met een glaasje op. Makkink: „Ik werk veel met perspectief. Mijn gebouwen zijn allemaal scheef. Dat ze niet helemaal kloppen met de werkelijkheid vind ik heel interessant.”

De Haarlemse keramiste laat zich inspireren door industrieel erfgoed en maakt onder andere fabrieken, koeltorens en silo’s van keramiek. „Als ik ergens exposeer, kijk ik altijd of er interessante gebouwen in de omgeving te vinden zijn. In Hilversum is dat natuurlijk het raadhuis van Dudok. Wat opvalt bij Dudok is dat hij lange verticalen en horizontalen gebruikt. Het stadhuis is breed en laag met een gigantische toren. Die kenmerken heb ik ook gebruikt, maar dan wel met mijn eigen visie.” Makkinks werken zijn dan ook zeker geen kopieën.

Galerie Hilversum verkoopt tijdens de expositie ook miniatuurwerkjes van Makkink te koop. „Ik schets eigenlijk niet zo veel met papier, maar gebruik vooral klei. Deze kleine gebouwtjes zijn allemaal voorstudies van grote gebouwen.”

Expositie

De expositie ’Bouwen met kunst’ is nog te zien t/m 4 september in Galerie Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.