Einde dreigt voor RTi Hilversum

hilversum

Het voortbestaan van RTi Hilversum hangt aan een zijden draadje. Als de gemeenteraad van Hilversum woensdag 'ja' zegt tegen de voorgenomen bezuinigingen op de lokale omroep, dan is het einde verhaal voor de zender.

RTi Hilversum ontving in haar openingsjaar 2009 van de toenmalige gemeenteraad een subsidie van 250.000 euro per jaar. De omroep kreeg dit bedrag toegekend om een debacle als dat van voorganger Omroep Hilversum - die al haar activiteiten moest stopzetten vanwege financiële problemen - te voorkomen. De politiek vond toen, net als het bestuur van RTi, dat een kwart miljoen per jaar minimaal nodig is om op het gewenste niveau lokale televisie, radio, kabelkrant en internet te leveren. Inmiddels heeft de gemeente echter al flink het mes moeten zetten in de subsidie voor de lokale omroep. Hilversum heeft voor 2011 een subsidie toegekend van 161.000 euro, een daling van 35 procent.

Als de gemeenteraad woensdagavond akkoord gaat met de bezuinigingsplannen van burgemeester en wethouders, dan wordt de situatie nog nijpender. Vanaf 2012 tot en met 2015 vangt RTi dan nog maar de helft van de oorspronkelijke gemeentelijke bijdrage: 125.000 euro per jaar.

Het bestuur van de omroep meldt dat het met zo'n lage subsidie onverantwoord is om door te gaan. RTi Hilversum kan in de huidige markt namelijk niet rekenen op eigen aanvullende inkomsten. Bovendien is de geplande subsidie te laag om de kosten voor personeel, programma's, techniek en kantoorhuur het hood te bieden. Bij de omroep werken vier betaalde parttimers. Na woensdag beslist de RTi-top over de toekomst.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.