Vuil centrum is gevoel, geen feit

Alexander Poort
Bussum

De klachten van winkeliers en centrumbewoners over het toegenomen vuil rond de prullenbakken en op straat is voor de gemeente Bussum geen reden om het niveau van onderhoud weer op te voeren naar ’hoogwaardig’. De proef die de afgelopen maanden is gehouden wordt verlengd tot een heel jaar, zodat er straks bij de beoordeling cijfers beschikbaar zijn over alle seizoenen.

De Partij van de Arbeid en het CDA zijn ’not amused’. Zij dienden een motie in waarin zij de gemeente opriepen te stoppen met de proef. ,,We moeten het centrum vitaal houden’’, betoogde fractievoorzitter Lodewijk Zweers van de christen-democraten. ,,De winkels zijn onze grootste banenmotor. Die mag niet stagneren.’’

Wethouder Nen van Ramshorst erkent dat de zorg voor het centrum belangrijk is en heeft begrip voor de zorgen, maar deze zijn ongegrond. ,,Je moet duidelijk onderscheid blijven maken tussen gevoel en feiten’’, zo betoogde zij. Objectieve tellingen geven aan dat het Bussums centrum nog schoner is dan bij ’normaal’ onderhoud verwacht mag worden. Dat winkeliers en inwoners dat anders ervaren doet daar niets aan af.

Klachten

Bovendien reageert de gemeente zo snel mogelijk als er klachten binnenkomen over afval. ,,We zitten er echt bovenop.’’ Zweers ziet dit als ’incidentenmanagement’. ,,Het is vreemd om de duidelijke klachten van de inwoners af te doen als gevoel’’, zo vindt hij. ,,Laten we gewoon de proef staken en streven naar een ’hoogwaardig’ onderhoudsniveau.’’ Zijn pleidooi vond geen gehoor bij een grote meerderheid van de raad. Dit betekent dat ondernemers en centrumbewoners ook de komende maanden melding zullen moeten blijven doen als zij worden geconfronteerd met overvolle prullenbakken, zwerfafval en weggeworpen sigarettenpeuken.

Een voorstel van Hart voor Bussum om de besparing te oormerken als geld dat in het centrum moet worden geherinvesteerd kwam uiteindelijk niet ter tafel.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.