Beloning directeur Metropole Orkest ’moet je zien in context’

Het Metropole Orkest tijdens een optreden in Muziekgebouw 't IJ, 2016.© ANP

Ronald Frisart
Hilversum

De riante beloning die directeur Marc Altink in 2013-2017 ontving bij het Metropole Orkest moet worden gezien ’in de context van het orkest op dat moment’. Dat zegt Altink in reactie op de berichtgeving van donderdag

In 2016 vond de Raad voor Cultuur dat zijn bezoldiging ’niet in verhouding staat tot die van de musici en die van overige directeuren van de kleine orkesten’. De raad noemde geen bedragen, deze krant donderdag wel.

Lees hier: Directeur Metropole Orkest boerde best, terwijl orkestleden inleverden

Altink stelt dat ’er niets onoirbaars is gebeurd’. De maxima die de Wet normering topinkomens stelt, zijn nooit overschreden. De oud-orkestdirecteur wijst erop dat hij via zijn toenmalige bureau werd ingehuurd en niet in loondienst was. ,,De beloning was een totaalpakket, inclusief zaken als pensioen, kilometervergoeding en andere posten, want van die duizend euro onkostenvergoeding per maand kon ik mijn onkosten niet betalen.’’

Toen hij aantrad, zat het orkest in zwaar weer. Altink: ,,Er moesten resultaten worden geboekt. Ik heb daar vier jaar keihard voor gewerkt, tachtig uur per week.’’ Vergelijkingen met andere orkestdirecteuren gaan daarom niet op, meent hij.

Voorzitter Annelien Bredenoord van de raad van toezicht meldt dat haar voorgangers Altink - ’met een zittend contract vanuit Muziekcentrum voor de Omroep’ - graag wilden houden, ’het was namelijk een pittige klus het orkest de culturele Basisinfrastructuur in te loodsen’.

Verder meldt Bredenoord dat in jaarverslag 2017 voor het eerst cijfers zullen worden vermeld over de bezoldiging van topfunctionarissen zoal bedoeld in de Wet normering topinkomens.

Ook Jaco Cornelissen wijst op ’de situatie waarin het orkest toen verkeerde’. Hij was er financieel directeur van oktober 2015 tot februari 2017. Op zijn bezoldiging, veel lager dan die van Altink, is nooit kritiek geweest.

Inmiddels verkeert het orkest opnieuw in grote moeilijkheden. De salariëring van de huidige directeur, Jan Geert Vierkant, ligt beduidend onder Altinks bezoldiging van destijds.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.