Na 27 jaar komt er weer water uit dorpspomp historische Kerkebuurt Soest

soest

Na 27 jaar komt er weer water uit de dorpspomp in de Oude Kerkebuurt in Soest. ,,Schoon drinkwater. Fantastisch hè?!'', jubelt buurtbewoner Gijs van de Riet.

Sinds 1983 kwam er geen druppel meer uit de pomp, een gemeentelijk monument. Een kapot vlottertje was de oorzaak. Als lid van het Wijk Bewoners Team De Engh/Soest Midden (WBT) vroeg Van de Riet de gemeente een jaar geleden de pomp te repareren. Sinds kort stroomt er weer ijskoud water uit het gevaarte. ,,Kan mijn vrouw eindelijk zeggen: 'Loop naar de pomp!' Ook leuk voor toeristen. Kolder dat het zo lang moest duren'', zegt de Soester.

,,Om te huilen'', vindt een buurtbewoonster, ook actief in het WBT. ,,Toeristen hebben wat gezwengeld, zonder dat er water uitkwam. Het is ook een geliefde plek voor bruidsreportages. Wel zo leuk als er dan water uitkomt. Super dat-ie het weer doet. Was een ingewikkelde klus. Heeft firma Van der Meer geniaal gedaan.''

Ze vertelt dat de gemeente in het verleden niet happig was de pomp te herstellen. ,,Vroeger maakte dronken jeugd er 's nachts rotherrie.'' Daar is ze niet bang voor. Evenmin voor drommen water tappende dagjesmensen. ,,Als je niet van toeristen houdt, moet je hier niet wonen.'' Bovendien zorgde ze er persoonlijk voor dat de hendel niet tegen de bakstenen knalt. Kwestie van een zacht inlegzooltje om het ijzer tapen, verklapt ze.

De waterpomp uit 1600 stond oorspronkelijk een paar meter verderop, maar is in 1974 herbouwd pal voor voormalig herberg De Drie Ringen uit 1680.

Vervolgens reed een automobilist het monument omver. ,,Ik zag de pomp als een kaartenhuis in elkaar storten'', herinnert de buurtbewoonster zich. De pomp is herbouwd. ,,Maar de buurt verloedert'', vindt ze. ,,Neem die antieke lantaarnpaal, kapot gereden door een vrachtwagen. Een aanfluiting dat die niet hersteld wordt.''

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.