Duur stokbrood op oud station

Het terras aan de voorkant doet met de gele parasols gezellig aan.

Het terras aan de voorkant doet met de gele parasols gezellig aan.© Holland Media Combinatie

© Holland Media Combinatie

© Holland Media Combinatie

1 / 3
Joyce Huibers
Baarn

Hij is inmiddels niet meer weg te denken in de zomer; de terrassentest van De Gooi- en Eemlander. Ook deze zomer bezoeken we weer zestien terrassen in Gooi, Vechtstreek, Plassen en Eemland. Op welk terras zitten we er relaxt bij, waar is de bediening vlot en vriendelijk ondanks de drukte, in welke zaak valt de rekening uiteindelijk mee en waar is toiletbezoek alleen bij hoge nood aan te raden. Vandaag: De Generaal in Baarn.

In het voormalige stationsgebouw uit 1898, horende bij de spoorlijn Baarn-Utrecht, huist al decennia lang Eethuys-Café De Generaal. Het ligt direct aan de spoorlijn tussen Amsterdam en Amersfoort en naast het Baarnse Bos.

Over aanloop heeft De Generaal niet te klagen. Er zitten vrijwel altijd mensen. Voor onze lunch op een warme vrijdag daarom voor de zekerheid gereserveerd. Bij aankomst mogen we kiezen uit verschillende ’tweetjes’. Hoewel het terras goeddeels in de schaduw van de bomen ligt, vinden we toch een plekje in de zon.

Het terras oogt fleurig met de gele parasols en de bloembakken langs en op het terras. Verder standaard tafels en stoelen met kussentje. Niets bijzonders, wel schoon. Als bezoeker kun je je uitzicht kiezen. Aan de voorkant kijk je uit op de weg en het spoor met het station. Wie kiest voor een plekje aan de zijkant van het Rijksmonument, heeft uitzicht op het bos.

Het personeel, we zien tijdens de lunch verschillende meisjes langskomen, is zonder uitzondering vriendelijk en voorkomend. We bestellen een thee (1,95 euro) en een Spa rood (2,60 euro) en buigen ons over de kaart. Die biedt ruim voldoende keus met een keur aan belegd boeren-vloerbrood, warme broodjes, soepen, salades, omeletten, uitsmijters en pannenkoeken.

De keus valt na wat gezoek en getwijfel op de club focaccia (9,75 euro) met gegrilde kipfilet, kaas, tomaat, mayonaise, uitgebakken spek en gekookt ei en een salade caprese, de Italiaanse klassieker van pomodori tomaten, buffelmozzarella, basilicum en pijnboompitten. Omdat we de caprese als maaltijdsalade bestellen (13,75 euro) zit er brood met boter bij.

Dat brengt ons meteen bij ons voornaamste kritiekpunt. Zonder brood en boter, dus als voorgerecht, betaal je voor de salade caprese vier euro minder. Dan zijn vier kleine sneetjes doodgewoon wit stokbrood, geserveerd in een te groot mandje, wel heel karig en de vier euro niet waard. De boter is bij deze temperaturen overigens al snel een dipsaus geworden.

De smaak van de salade is oké, maar niet bijzonder. Veel sla, de basilicum die is verwerkt als pesto (zo staat het niet op de kaart) is wel erg aanwezig en we hebben wel eens betere buffelmozzarella gehad. Met zo’n simpele salade zijn goede ingrediënten echt belangrijk, aldus mijn tafelgenote. Ook vist ze de rode uiringen uit de salade. Te overheersend naar haar smaak.

De focaccia, een plat Italiaans brood met in dit geval tomaat en Italiaanse kruiden, komt in twee driehoeken, waarvan één deel wat te knapperig (hard) is. Het gekookte ei hebben ze op verzoek keurig weggelaten, al lijkt de ei-smaak wel licht aanwezig, maar dat kan ook de mayonaise zijn. Verder smaakt het prima. We bestellen er nog een thee en een glas droge witte wijn (3,75 euro) bij. Niets op aan te merken.

Sluitpost van de lunch is een bezoekje aan het toilet. Daar hangt een zoetige schoonmaaklucht en het is er keurig schoon. Voor wie nooit eerder bij De Generaal is geweest, een goed moment om ook even de binnenkant van het pand te bewonderen met diverse bewaard gebleven Jugendstil elementen. Er hangt hier nog een heerlijke nostalgische sfeer en het is niet heel moeilijk voor te stellen dat de Koninklijke familie en de welgestelden van Baarn hier honderd jaar geleden op de trein stapten.

Cijfers

Sfeer: 7,5

Bediening: 8

Hygiëne: 8

Eten: 7

Prijs/Kwaliteit: 6,5

Totaal: 7,4

De Generaal, Lt. Generaal van Heutszlaan 5, Baarn. Telefoon: 035-5421784, www.degeneraal.nl

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.