’Gedreven en betrokken’

Valentijn Bartels
Muiden

De gemeente Muiden roemt het feit dat Marleen de Pater - van der Meer ondanks haar ziekte ’tot het laatst toe erg betrokken was bij alles wat zich afspeelde in Muiden’.

Volgens de gemeente die op de drempel staat van een fusie was De Pater ’voor iedereen een echte burgemeester die zich met ziel en zaligheid heeft ingezet voor de gemeente’. Zo zat de Muider burgemeester - die zondag overleed - op 19 november nog ’een voor haar zo belangrijke raadsvergadering’ voor.

CDA-voorzitter Ruth Peetoom herinnert zich haar als ’een hartelijk en gedreven kamerlid’. ,,Zij is tot het laatst actief geweest bij de publieke zaak en haar partij.’’ Het CDA bewondert onder meer ’de manier waarop De Pater zich sterk heeft gemaakt voor het bestrijden van mensenhandel en het initiatief dat zij nam om de prostitutieleeftijd op te hogen’.

Ridderorde

De Pater was sinds 28 september 2010 waarnemend burgemeester van Muiden. Voor die tijd was zij van 2001 tot 2010 werkzaam als Tweede Kamerlid voor het CDA. Haar carrière in de Tweede Kamer werd voorafgegaan door werkzaamheden in de gemeentepolitiek. In die periode was de CDA-politica actief als raadslid, wethouder en loco-burgemeester van Zutphen. Op 16 juni 2010 werd De Pater voor haar verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Volgens burgemeester Joyce Sylvester van fusiepartner Naarden is het extra wrang dat de Muider burgemeester de samensmelting tot Gooise Meren net niet meer meemaakt. ,,Haar doortastendheid en volharding hebben bijgedragen aan de fusie op het moment dat de plannen met Weesp stuk liepen.’’ Bovendien zegt Sylvester haar ’als een echt familiedier te kennen’. ,,Ze was altijd verschrikkelijk trots op haar kinderen en kleinkinderen.’’

De gemeente Muiden meldt dat door het overlijden de geplande feestelijkheden in verband met het opheffen van de gemeente aangepast worden gevierd. ’De vlaggen in de gemeente Muiden hangen halfstok en de klokken in Muiden en Muiderberg werden maandag van 11.00 uur tot 11.30 uur geluid’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.