Baarnse economie heeft prikkels nodig

Joost Reijnders
Baarn

Ambities genoeg in Baarn, en ze zijn nodig ook. De werkgelegenheid is dit decennium met 6 procent gedaald, en ook nu de economie aantrekt, blijft Baarn achter bij de regio Amersfoort en bij de rest van de provincie Utrecht. Een actieplan is nodig.

Dat actieplan is de economische agenda 2017-2020 die de gemeenteraad woensdagavond behandelt. Het is de opvolger van de visie ’Baarn werkt Baarn bloeit’ uit 2012. De nieuwe economische agenda bouwt daarop voort.

Uit onderzoek blijkt hoe kwetsbaar Baarn is. De gemeente telt 11.900 banen, waarvan het merendeel in de zorg, 2700 banen. Verder 2300 banen in de zakelijke dienstverlening en 2190 banen in de handel.

Hoewel de werkgelegenheid sinds twee jaar weer voorzichtig groeit, gaat dat in Baarn minder snel dan in de regio.

De kwetsbaarheid van Baarn zit in het aantal eenmansbedrijven, de ZZP’ers. Dat zijn er 2100, en dat is driekwart van het totaal aantal bedrijven in de gemeente. Dat aantal is dit decennium met 54 procent gegroeid.

Vaak zijn het mensen die tijdens de economische crisis hun baan zijn kwijtgeraakt en voor zichzelf zijn begonnen. Dat is een kwetsbare groep.

Daarom wil Baarn zijn best doen om voor deze eenpitters een goede gemeente te zijn, maar tegelijk ook werken aan het vergroten van het bestand aan bedrijven in de mkb-sector.

En belangrijke sector is de vermaakindustrie en de horeca. Daarin vinden 710 mensen werk. Zeker met de ontwikkelingen die eraan komen. Kasteel Groeneveld is al steeds vaker het decor van grote evenementen.

En dan komt daar nog het Wellnesscentrum Drakenburgergracht bij en het nieuwe Paleis Soestdijk.

Die trekken duizenden bezoekers vanuit de verre omgeving, en een speerpunt van het college van b en w is het om een deel van die toeristen ook naar het centrum van Baarn te lokken.

Dat om de noodzakelijke revitalisering van het winkelhart van het dorp te versnellen. Met de facelift van de Laanstraat en de Brinkstraat zijn de eerste stappen gezet om Baarn een aantrekkelijkere bestemming te maken.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.