Viooltweeling Hilversum gaat als een speer

Mayu (rechts) en Také Konoé (17) spelen al sinds hun vierde viool. foto studio kastermans/Ben den Ouden

Redactie Hilversum
Hilversum

De getalenteerde Hilversumse viooltweeling Mayu en Také Konoé (17) staan de laatste weken volop in de schijnwerpers. Ze schoven aan bij ’De Wereld Draait Door’, stonden in verschillende landelijke kranten en spelen zondag in de finale van het prestigieuze Prinses Christina Concours.

,,Het is een hectisch periode, maar tot nu toe vinden we het erg leuk.’’

Mayu en Také zitten aan tafel in de woonkamer in Hilversum Noord. De tassen zijn gepakt, want ze staan op het punt om naar Zwitserland te vertrekken voor een masterclass viool. In het weekend vliegen ze op en neer voor het concours in Lucent Danstheater in Den Haag. ,,Behoorlijk onhandig, maar de masterclass stond al langer in de planning.’’

Vervelend

Mayu en Také kregen al op hun vierde een viool in handen gedrukt. ,,Onze ouders hebben af en toe flink gepusht. Vroeger vond ik dat vervelend, maar nu ben ik er blij mee’’, zegt Mayu. De Hilversumse treedt regelmatig op en stond zelfs met de wereldberoemde Nederlandse violist Janine Jansen op het podium. Haar broer is al even succesvol in de vioolwereld. Hij leerde zichzelf ook altviool spelen.

Het Christina Concours is de grootste klassieke-muziekwedstrijd voor jong Nederland. De Konoé’s versloegen al honderden muzikanten. Zondag staan ze met vijf tegenstanders in de finale. Het lijkt de tweeling ’grappig’ ooit een beroemd duo te worden. Voorlopig zijn ze druk met het afronden van de havo op het Comenius College.

Dat is best lastig met alle optredens, repetities en masterclasses. ,,Vrijdag mis ik bijvoorbeeld twee presentaties’’, zegt Také. Hij kan niet wachten tot hij klaar is met de middelbare school. ,,Dan kan ik me alleen met muziek bezig houden.’’ Beide violisten willen naar het Conservatorium van Amsterdam. Mayu vond het geen moelijk keuze. ,,Ik kan niets anders.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.