Norovirus in Gooizicht op de terugtocht

Ronald Frisart
Hilversum

Het norovirus in verpleeghuis Gooizicht in Hilversum is op de terugtocht. Dinsdagochtend deed zich nog maar één nieuw ziektegeval voor. In totaal waren er woensdag zeven zieken, van wie er zes aan de beterende hand waren.

Dat heeft specialist ouderengeneeskunde Hilda Kant gisteren desgevraagd laten weten. Vorige week had het virus nog enkele tientallen ouderen in het verleeghuis aan de Paulus van Loolaan in zijn greep.

Naar ziekenhuis

Van de mensen die ten prooi vielen aan het zeer besmettelijke virus zijn er twee naar het ziekenhuis overgebracht met uitdrogingsverschijnselen. Een van hen is inmiddels weer terug in Amaris Gooizicht, de andere patiënt ligt nog in Tergooi in Blaricum. Kant verwacht deze patiënt vandaag of morgen terug.

Het norovirus uit zich vooral in braken en diarree, alletwee soms zeer hevig. De verschijnselen houden een dag of vier aan. Voor gezonde volwassenen is besmetting met het virus vooral hinderlijk, maar voor risicogroepen kan het gevaarlijk zijn.

Doden

Tot die risicogroepen behoren ouderen, zoals de bewoners van Gooizicht. In 2008 overleden in het Brabantse Eetten-Leur vier ouderen na besmetting met het virus. Een van hen had het opgelopen tijdens een verblijf in het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes. Riskant kan het vooral zijn als patiënten door veel braken en diarree uitdrogen. Bij twee patiënten in Gooizcht heeft dat verschijnsel zich inderdaad voorgedaan, waarna opname in het ziekenhuis volgde.

De noro-uitbraak In Gooizicht begon donderdag 6 november op de orthopedische afdeling, waarna het zich over meer afdelingen verspreidde. Tegen het virus bestaat geen behandeling. Met behulp van strikte hygiënische maatregelen kan het alleen worden ingedamd, waarna het moet uitwoeden.

Voor zover de GGD weet, doet het norovirus zich op dit moment op geen enkele andere plek voor in het Gooi en de Vechtstreek.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.