Mooi Gooi: Oase van rust, prachtige bomen en struiken

Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Tamar de Vries
Baarn

Een blik op de Wintertuin in het Cantonspark in Baarn. Om de exploitatie is de afgelopen maanden enorm veel gebakkeleid in politiek Baarn en nog steeds is er geen oplossing. Je zou bijna vergeten dat het Cantonspark meer is dan de Wintertuin, maar het is toch zo. In 1915 liet August Jansen het park als overtuin aanleggen. Na zijn overlijden kwam het park in 1920 in handen van de Universiteit Utrecht die het als een van haar botanische tuinen in gebruik nam. In 1987 werd het park overgedragen aan de gemeente Baarn.

Van april tot oktober worden er regelmatig rondleidingen gehouden in het park. Dan wordt de schoonheid van het park nog duidelijker. Door zijn botanische verleden staan er tal van bijzondere planten en bomen in het park.

Want waar vind je zo snel een zakdoekjesboom, een Chinese vernisboom of een bitternoot? Tijdens de rondleidingen krijgen bezoekers allerlei bijzonderheden te horen over de bomen en struiken die er staan.

Soms worden er ook bomen geplant, zoals in december 2012 gebeurde. Toen werd een bijzondere aanwinst geplant, een Aesculus indica. Het was de vervanging van een gekapte kastanje.

Hoe wonderschoon het Cantonspark is blijkt ook uit de ontdekkingen die in het park worden gedaan.

Telkens komen de beheerders in het park struiken of kleine boompjes tegen die eerder niet waren opgevallen. In sommige gevallen kost het zelfs enige moeite om de namen te achterhalen. Als dat eenmaal gelukt is, is het meestal geen probleem om wat gegevens over de plant te achterhalen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.