Dubbel gevoel bij Ajax-fans in Hilversum; meeleven én zin

Marco van Velthooven van Rex met Marjolein Cornelissen van Café Nulvijfendertig. Én Davy Klaassen van Ajax die de halve finale won op Hilversumse pasta.

© ANP

1 / 2
Annemarie de Jong en Susanne van Velzen
Hilversum

’Afgrijselijk’, ’schokkend’. Hilversum leeft mee met Manchester na de aanslag tijdens het popconcert van Ariana Grande. Dat Ajax woensdagavond de finale van de Europa League uitgerekend tegen Manchester United speelt, geeft ’een dubbel gevoel’. ,,Maar natuurlijk gaan we wel samen kijken!”, klinkt het op straat. ,,En ’we’ winnen!”

Op de Hilversumse Groest pakt Dijn Gemser (17) zijn telefoon. ,,Kijk, een foto van mij met Davy Klaassen.” De Hilversummer weet het nog precies. ,,Ik moest een maaltijd bezorgen bij Davy Klaassen in de Gashouder. Pasta carbonara voor hem en pasta napolitana voor zijn vriendin. In zijn appartement vroeg ik of hij met me op de foto wilde.”

Op de foto straalt Gemser naast een lachende Ajax-ster. ,,Weet je wat grappig is: de volgende dag won Ajax met 4-1 van Olympique Lyon. Dankzij pasta van Casa di Lorenza!” Nee, de foto mag niet in de krant. ,,Ik houd ’m echt voor mezelf.”

Café Zuid

De finale van Ajax tegen Manchester United kijkt hij in Café Zuid op de Gijsbrecht. ,,Ben al mijn hele leven voor Ajax, vroeger was ik ook fan van Manchester. Die liefde heb ik van mijn opa.” Vriend Anouar Achbari loopt Hilversummer Klaassen ook wel eens tegen het lijf. ,,Hij zat laatst bij Rex te eten met Veltman en Viergever van Ajax.”

De opbouw van het grote scherm op het Marktplein waar 2000 Ajax-fans vanavond de finale kunnen kijken.© Foto’s Susanne van Velzen en Annemarie de Jong.

Op het Marktplein verderop begint de opbouw van het grote scherm waarop tweeduizend fans Europa League-finale kunnen volgen. ,,Kom maar, kom maar, vijftig centimeter, ho!”, roept Richard Stienstra van het Hilversumse Smits Light en Sound naar de chauffeur van de oplegger. ,,Hier komt het opblaasbare podium met groot scherm van vijf bij drie meter. Én een vip-deck.”

Gekkenwerk

Het gratis toegankelijke kijkspektakel is een actie van horeca-ondernemer Marco van Velthooven samen met collega's van Café Nulvijfendertig. ,,Wordt top”, zegt hij. ,,Zelf zit ik in Stockholm. Ik heb kaartjes. ’s Nachts vlieg ik terug. Gekkenwerk. Maar ik ben Ajacied, hè. Heb ook een seizoenkaart.” Hij trekt een rood-wit shirt uit een tasje, het nieuwste model. ,,Vanmorgen gekocht in de Ajax-shop.” Een voorspelling? ,,2-1 voor Ajax, ik denk dat het kan.”

De Rotterdamse tatoeage verraadt dat Erwin Hoefnagel niet voor Ajax is.

Een tatoeage van de Rotterdamse skyline verraadt dat glaszetter Erwin Hoefnagel bij de nieuwe Foodhall Mout geen Ajax-fan is. ,,Ik kijk met een schuin oog, maar gun ze de winst niet.”

Dominique van Zaanen (16) uit Loosdrecht geeft woensdagavond thuis een ’voetbal-barbecue’. ,,Mijn laatste examendag! Leuk samen Ajax kijken.”

Speler Dolberg is favoriet bij Brechje, Dominique en Sam.

Ook vriendinnen Sam van der Gulik (15) uit Laren en Brechje Verkuijlen (17) uit Hilversum hebben er zin in. ,,Dolberg is een lekker ding en Justin Kluivert heeft mooie ogen.”

Werpt de aanslag in Manchester geen schaduw over de finale? ,,Echt vreselijk tragisch, leeftijdsgenoten zijn omgekomen. Maar je móet door, laat je niet bang maken.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.