Gedwongen opname Hilversummer was nooit optie

Henk Runhaar
Hilversum

Gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis is nooit een optie geweest voor de 39-jarige Hilversummer die ervan wordt verdacht dat hij dinsdagmiddag zijn flat aan de Baerbergen in brand heeft gestoken. Dat meldt de woordvoerster van burgemeester Pieter Broertjes desgevraagd.

Ook nu is inbewaringstelling op last van de burgemeester niet aan de orde. De Hilversummer werd dinsdagmiddag opgepakt en zat gisteren nog in een politiecel. Deskundigen van de crisisdienst oordeelden dat acute opname niet nodig is, meldt een politiewoordvoerster.

Andere bewoners van de flat zien al vele jaren aankomen dat het een keer mis gaat met de uit Irak gevluchte Koerd, die zeventien jaar geleden in de flat kwam wonen. Hij zou psychotisch en suïcidaal zijn. Nadat hij de flat beklad had met teksten als 'Fuck the queen' smeekten bewoners verhuurder Het Gooi en Omstreken twee jaar geleden openlijk om in te grijpen. Ook de politie wist dat omwonenden zich grote zorgen maken. Dinsdag toonden bewoners zich opgelucht na de bijna-ramp, waarbij behalve de brand ook sprake was van ontploffingsgevaar. ,,Niemand kan er nog omheen dat deze man hier niet thuishoort.''

Directeur Jos Flemminks Smid van Het Gooi en Omstreken gaat er vanuit dat als brandstichting kan worden aangetoond het voor deze huurder over en uit is aan de Baerbergen. ,,Voor ons is het in gevaar brengen van buren de grens.'' Alles wat er tot nog toe is misgegaan, was volgens Flemminks Smid niet ernstig genoeg om bij de rechter een uitzetting los te peuteren. ,,Zo zit ons Nederlandse rechtssysteem nu eenmaal in elkaar.'' De uitgebrande flat is voorlopig onbewoonbaar, zegt Flemminks Smid. ,,Dat betekent op de korte termijn rust, hij kan eenvoudigweg niet terug naar de flat. Wij zullen deze periode goed gebruiken.'' Volgens de verhuurder is de Hilversummer een zogenoemde zorgmijder, wat het extra lastig maakt grip op de situatie te krijgen.

Hoofd bedrijfsvoering Ruud Wind van de Mauritzhof in Bussum (GGz Centraal) wil niet ingaan op 'de patiënt in kwestie'. ,,Dat kan en mag ik niet. Maar het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Dit wens je niet.'' Wind kan wel kwijt dat er in het Gooi een speciaal team actief is. ,,Dat maakt altijd de inschatting of iemand een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving. Als dat zo is, gaan de alarmbellen rinkelen en komen we in actie.''

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.