Culturele opvoeding

Kelly van Hal

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met de culturele opvoeding. Dus kochten we voor het hele gezin een museumjaarkaart.

Deze week bleek dat wij niet de enige zijn. De Stichting Museumkaart meldde dat Nederland momenteel één miljoen museumjaarkaarthouders telt. En ik weet zeker dat een groot deel van deze cultuursnuivers hier in het Gooi woont. Niet vanwege de vergrijzing. Ik heb het niet over de grote groep Gooise pensionado’s met tijd en geld. Maar over jonge gezinnen die de kaart massaal aanschaffen. Een onderzoekje onder kinderen in groep zes van een Gooise basisschool leerde mij dat zestig procent van hen een eigen museumjaarkaart heeft. Zestig procent! Je bent tegenwoordig echt een buitenbeentje als je voor je negende verjaardag de Nachtwacht niet hebt gezien.

De kaart is alleen voordelig als je er minimaal vier keer per jaar gebruik van maakt. Waarom willen wij Gooische ouders dat eigenlijk? Onze huishoudagenda’s staan al propvol met de naschoolse opvang, hockey, pianoles en ballet. Er is nauwelijks tijd om ondersteboven te hangen aan het klimrek, belletje te lellen of bloemen te plukken in de tuin van de buren. Laat staan voor een pyjamadag.

Ik ben als kind een keer in het Amsterdams Historisch geweest. Ik herinner me nog levendig hoe ik me door de middag heen heb gegaapt. Mijn ouders hielden het daarna voor gezien. Tegenwoordig heeft ieder zichzelf respecterend museum een speurtocht of workshop voor kinderen. Daarom hebben wij ouders geen reden om niet te gaan. En het klinkt opvoedkundig natuurlijk ook reuze verantwoord. ‘Wij pompen zoveel mogelijk cultuur in ons kroost, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.’ Een mooie post voor op Facebook. En nu hopen we natuurlijk dat onze kinderen zich ontpoppen tot Picasso’s in de dop.

Helaas zijn onze kinderen na een half uurtje wel klaar met de speurtocht en gaan dan lopen klieren. En geloof me, als ze gaan knikkeren door de galerij dan willen wij naar huis. Het Vestingmuseum vinden ze wel ‘vet cool’, maar alleen omdat ze de vestingwallen beschouwen als renbaan en ze elkaar met plezier nat kledderen tijdens het afschieten van het plasticflessen kanon. De culturele opvoeding kunnen we tot op heden dus rustig als mislukt beschouwen.

Hoewel, er is een lichtpuntje. Het schijnt dat kinderen die zich zo af en toe eens lekker vervelen, zich ontpoppen tot creatieve denkers. Dus als we een tweede Jan des Bouvrie of de nieuwe Steve Jobs willen grootbrengen hoeven we slechts af en toe een pyjamadag in te plannen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.