Ook Museum Spakenburg krijgt klapdijkjes

Arie ter Beek van Museum Spakenburg op de plek waar een klapdijk komt, net als de honderden meters lange voor de haven.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Hans van Keken
Bunschoten

In Spakenburg start volgende maand de aanleg van een wereldprimeur: de opklapbare dijk langs de haven. Maar ook Museum Spakenburg krijgt zijn klapdijkjes.

,,Hebben we echt nodig”, legt directeur Arie ter Beek van het museum uit. ,,We liggen hier namelijk vrij laag. Bij hoosbuien zoals we die de laatste tijd regelmatig hadden, staat de boel hier blank. Een laag water van tien centimeter of zo”, zegt hij, wijzend op het nagebouwde schooltje en het gebouw erachter, waar op deze derde Spakenburgse Dag mannen visnetten zitten te herstellen.

Buiten miezert het, wat niet wegneemt dat dagjesmensen en toeristen deze dag af en aan lopen. Uit binnen- en ook buitenland. ,,Nu is het gewoon wat miezer, maar bijvoorbeeld recent in juni nog was het hier een watervlakte. Niet langer dan tien minuten hoor, daarna kan de riolering het wel weer aan.”

Klinkerpad

Het klinkerpad dat dwars op de haven het museumterrein oploopt is deze woensdag gratis toegankelijk, net als een aantal ruimtes van het museum.

Het past prima bij de feestelijke kraampjes, zangkoren en zelfs eigen garages van waaruit de altijd nijvere Spakenburgers hun spullen verkopen.

,,Hier langs dit pad moeten twee klapdijken in miniformaat worden aangelegd”, legt Ter Beek uit. ,,Van hetzelfde systeem als de klapdijk zelf. Als er te veel water valt, gaan ze automatisch omhoog.”

Wereldwijd

Het museum besteedt vanaf half september met een nieuwe expositie aandacht aan de dijk, die wereldwijd vast indruk zal maken, zo is de hoop. Met misschien wel nog meer toeristen als gevolg.

Zo besteedde een Chinees persbureau eerder dit jaar aandacht aan de plannen, waarmee Bunschoten nogmaals op de kaart gezet zal worden. De verwachting is dat er uit landen waar mensen overstromingsproblemen hebben, ook belangstelling zal zijn.

De klapdijk maakt deel uit van de kilometers lange dijkverhoging langs de Eem en het Eemmeer, waar het Waterschap Vallei en Veluwe al geruime tijd druk mee is.

Damwanden

In deze periode worden bij Eemdijk damwanden geslagen, met trekkers wordt klei aangevoerd voor een bredere en hogere dijk.

De klapdijk wordt zo’n driehonderd meter lang en zal lopen tot aan de VVV Spakenburg, weet Ter Beek. Via een automatisme dat op water reageert, klapt de dijk dan omhoog als er teveel regen valt. ,,Hoeft er niemand zijn bed uit, mocht het bijvoorbeeld ’s nachts hozen”, aldus de Bunschoter.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.