Buren vinden nieuwbouwvilla aan Vecht te hoog

Jan van Ommen
Weesp

,,Niet alles kan altijd hetzelfde blijven, dingen veranderen. Het kleine huisje dat aan de Horn in Weesp stond voldeed echt niet meer aan de huidige wooneisen.”

Met die mededeling maaide rechter en staatsraad C. van Altena van de Raad van State donderdag toch wel een groot deel van de bezwaren voor de voeten van een vijftal omwonenden weg. De achterburen zijn niet blij met de bouw van de nieuwe, moderne villa van de familie Van der Wurff. Die hopen eind dit jaar in de splinternieuwe woning te trekken. Volgens de omwonenden, onder wie de familie Buitendijk, zondigt de gemeente met dit bouwplan tegen de eigen bouw- en welzijnsregels. De witte woning met houten aanbouwen en zinken dak, zou absoluut niet in de omgeving passen.

De gemeente Weesp en woningeigenaar Henk van der Wurff zijn het daar niet mee eens. De gemeentewoordvoerder van Weesp zei dat de welzijnscommissie het plan uitgebreid heeft becommentarieerd. ,,Bedenk wel, Horn is een buurtschap. En daarin komen veel gevarieerde woningen voor. Om die reden past de woning van Van der Wurff prima in Horn.”

Horn

Tijdens de spoedprocedure in Den Haag bleek dat de achterburen toch vooral moeite hebben met de grotere hoogte van de villa, die het zicht op de Vecht meer beperkt dan het intussen gesloopte woninkje. Het honderd jaar oude huisje op die plek was maar zes meter hoog en de nieuwe villa wordt 3,5 meter hoger. Hoewel het huisje maar zes meter was, past 9,5 meter prima in het geldende bestemmingsplan voor Horn, vulde de gemeentewoordvoerder aan. Kortom de kans dat de Raad van State het woningbouwplan in de ijskast zet, en een bouwstop oplegt, lijkt niet al te groot. En dat komt Van der Wurff goed uit. ,,Wij zijn al twee jaar bezig met dit plan en vliegen van huurhuis naar huurhuis. Ik bouw nu aan de eerste verdieping. We moeten binnen een half jaar uit ons huidige huurhuis en hopen dan tegen de kerst in de nieuwe woning te kunnen trekken.”

Uitspraak volgt binnen een week.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.