Dansen rond de boom

Vendeliers openen het Gildefeest.© Studio Kastermans/Henk Ruitenbeek

Hedwig Zwanikken
Soest

Zwierende boerenjurken, zwaaiende vlaggen en proosten met een citroen brandewijn. Het Gildefeest in Soest is zaterdag weer ingeluid met het dansen rond de Gildeboom.

Slechts eens in de vier jaar wordt dat gedaan tijdens het zogenoemde teerjaar bij de boom die op de hoek Lange Brinkweg/Grote Melmweg in Soest staat. ,,Een heel oude traditie is dit”, vertelt ouderman van het Groot Gaesbeeker Gilde Kees Wantenaar. ,,Om tussen het eten en drinken door toch nog in beweging te blijven, werd er altijd gedanst rond de Gildeboom. Ook zijn er mensen die zeggen dat het met bomenverering te maken heeft.”

Nadat de vendeliers van het Gilde een optreden hebben gegeven, is het de beurt aan de Soester Boerendansgroep. De tientallen mensen langs de kant zingen mee met de liedjes, terwijl de mannen en vrouwen op hun klompen in traditionele boerenkleding aan het dansen zijn. De ouderman, koning en koningin van het Gilde wagen zich samen met de aanwezige kinderen en de boerendansgroep ook nog aan een dans om de boom. De andere gildeleden kijken met een flesje bier in de hand toe, maar zingen wel luidkeels mee als het gildelied Babyloontje als afsluiting wordt gezongen.

Joan Heidinga kan langs de kant niet stil blijven staan op de muziek van muziekvereniging PVO. ,,De traditie die centraal staat tijdens deze week vind ik leuk”, vertelt ze. ,,Ik ben met buitenlandse gasten. Leuk om aan ze te kunnen laten zien hoe deze Soester traditie gaat.” Heidinga is zelf geen lid van het Gilde. ,,Ik ben wel katholiek, maar mijn man is protestants. Ik kan daarom helaas geen lid worden. Gelukkig zijn veel activiteiten ook toegankelijk voor niet-leden.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.