’Een op drie zwaar ziek door PX-10’

onze verslaggever
Den Haag

Er is nog een dossier waarop Defensie claims kan verwachten: PX-10. Van de oud-militairen die met het wapenreinigingsmiddel gewerkt hebben, is één op de drie ernstig ziek of gestorven.

Dat claimt Jan de Bruin, advocaat van Claimzorg, namens 500 cliënten. Maandag publiceert hij online een grootschalig onderzoek waaruit de bevindingen blijken. Het is de opmaat naar een grote hoeveelheid vervolgclaims bij Defensie.

1,7 miljoen militairen hebben met PX-10 gewerkt. In het middel zit onder meer het kankerverwekkende benzeen.

Uit 480 getuigenverklaringen van oud-militairen die De Bruin verzamelde, blijkt dat vanaf 1960 tot aan 2000 er zeer intensief, veelvuldig en onbeschermd in de benzeendamp in niet geventileerde ruimtes met PX-10 is gewerkt. De gezondheidsaandoeningen lopen uiteen van acute lymfatische leukemie tot de ziekte van Parkinson.

In de aansprakelijkheid verwijst Defensie tot nu toe naar het onderzoek van het RIVM, dat concludeerde dat er geen verband is tussen kanker en het het werken met PX-10.

Meerdere wetenschappers hebben kritiek geuit op het onderzoek. De steekproef (23 marineofficieren) zou te klein zijn, de methode niet valide. Zo ging het RIVM uit van gemiddelde blootstelling in plaats met piekbelastingen.

”Er is nooit goed onderzoek gedaan naar de werkelijke omstandigheden waaronder mensen moesten werken met PX-10”, zegt SP-Kamerlid Van Dijk. ”Toch worden er harde conclusies getrokken - er zou geen verband bestaan met gezondheidsschade. Maar als dat waar is, waarom wordt PX10 dan niet meer gebruikt door defensie?”

De SP en D66 willen dat minister Hennis (Defensie) reageert op het rapport van De Bruin. Ook willen ze dat Defensie het onderzoek naar PX-10 heropent. Donderdag debatteert de Kamer over het reinigingsmiddel.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.