Gooi heeft nu eigen hop-on hop-off bus

David Berg is deze week begonnen met zijn toeristische bus. © Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Casper van den Broekc.van.den.broek@hollandmediacombinatie.nl
Wijdemeren

Londen, Parijs, Wenen, maar ook kleinere steden kennen het fenomeen: de hop-on hop-off bus, waarmee je bij attracties kunt uit- en instappen. Sinds deze week heeft de regio Gooi en Vechtstreek zijn eigen bus. Niet alleen leuk voor toeristen vanuit Amsterdam, maar ook aantrekkelijk voor inwoners van deze streek om eindelijk eens de eigen omgeving te ontdekken.

De nieuwe Lakes & Dutch Heritage Hop-on Hop-off Tour, want zo wordt hij internationaal aan de man gebracht, rijdt via een vast tijdschema meerdere keren vanuit Amsterdam naar de belangrijkste attracties in dit gebied. Vanzelfsprekend zijn dat de historische stadjes Weesp en Muiden, maar ook onder meer het Muiderslot, de vesting van Naarden, kasteel Sypesteyn en de landhuizen langs de Vecht.

Daarna gaat het busje verder naar hartje Utrecht en tenslotte naar Vianen en Culemborg, waarbij gelijktijdig het beroemde pontje over de Lek wordt ’gepakt’. Dat biedt aan inwoners van deze streek niet alleen de kans om de highlight van het Gooi en de Vechtstreek te bekijken, maar ook de historische plaatsen in het Hollandse rivierenlandschap te bezoeken. Vanuit Vianen maakt de hop-on hop off-bus tenslotte via de snelweg de link terug richting Amsterdam.

,,We laten overigens niemand achter en weten precies waar onze gasten zijn uitgestapt”, legt initiatiefnemer en eigenaar David Berg uit, terwijl hij de motor start bij restaurant In de Tuinen. Dat is de officiële halteplaats voor Loosdrecht. ,,Vandaar dat ons laatste busje gaat rijden na de officiële sluitingstijden van de attracties. Iedereen heeft dan een laatste kans om in te stappen.”

Culemborg

David Berg praat honderduit over de bijzondere gebouwen en landschappen die tijdens deze rit richting Utrecht, Culemborg en Vianen te zien zijn. Hij weet duidelijk veel van de omgeving. ,,Ik wil niet de chauffeur zijn die er alleen maar is om onderweg toeristen eruit te gooien en weer in te laten stappen”, vertelt de door-en-door ondernemer. ,,Alles is hier toch prachtig. Dat wil ik mensen graag laten zien. Alleen al die forten van de Hollandse Waterlinie, ze boeien mij al vele jaren.”

Om die reden rijdt de Lakes & Heritage Tour ook met bestelbusjes en niet met een grote touringcar. Kleine busjes zijn veiliger. Je kunt als chauffeur niet alleen een praatje houden, maar bijvoorbeeld ook door de smalle straatjes van Naarden en Vianen rijden en over de dijkjes van het karakteristieke rivierenlandschap.

De kosten voor de Gooise hop-on hop-off bus zijn vergelijkbaar met die van andere bussen in de wereld. Voor een dag onbeperkt instappen en uitstappen is dat 25 euro, voor twee dagen 35 euro. Een dagkaart voor een gezin met vier kinderen is 60 euro. Daar kan geen dagtochtje met een touringcar tegen op. Kaartjes bestellen kan via de website, maar het is ook mogelijk om gewoon bij een van de haltes te gaan staan. De locaties en de dienstregeling staan op dezelfde website.

Dat de regio Gooi en Vechtstreek nu ’eindelijk’ een eigen toeristische bus bezit heeft alles te maken met de daadkracht van deze ondernemer, die vroeger in Bussum heeft gewoond. Al drie jaar jaar geleden bezocht hij een bijeenkomst van Itrovator, het platform van gemeenten en andere overheden uit deze streek, aangevuld met ondernemers uit de toeristische sector. Daar werd al duidelijk dat deze regio zat te springen om beter vervoer vanuit Amsterdam. De hoofdstad puilt immers uit van de toeristen. . Zowel bewoners als de gemeente Amsterdam ervaart dat steeds meer als een probleem.

,,Maar het bleef maar beperkt tot praten”, vertelt David Berg. ,,Terwijl ik een doener ben. Afgelopen juni besloot ik daarom om zelf maar aan de slag te gaan. Met mijn fiets ben ik alle routes gaan verkennen. Vervolgens heb ik restaurants, andere horecazaken en regionale ondernemers benaderd om partners of sponsor te worden. Dit eerste bestelbusje is gewoon gehuurd. Ik heb er mooie plakletters op aangebracht, onder meer van mijn partners. Tenslotte heb ik een eenvoudige website gebouwd. Daarna is het een kwestie van beginnen.”

Klein beginnen

Klein, maar professioneel beginnen. Dat is altijd de strategie van deze ondernemer geweest. Berg beheert al vele jaren twee organisaties: ’Toekomst van Nederland’ en ’Financiering Nederland’. Bij de eerste organisatie staat het idealisme voorop, bij de tweede het commerciële bedrijfsleven.

Maar in beide gevallen gaat het om via crowdfunding, sponsorwerving en startend ondernemerschap aan de weg te timmeren. ,,Als ik al die werkloze mensen zie, dan denk ik altijd: dat hoeft toch helemaal niet. Iedereen kan met een idee klein en simpel beginnen en de eerste 10.000 euro bij elkaar harken. De meeste mensen maken echter de fout dat ze sponsoren benaderen met een plan en daarna meteen om geld vragen.”

De lancering van de bus ziet hij dan ook slechts als een begin. Berg loopt over van de plannen. Hij heeft nu enkele restaurants, waaronder ’In de Watertuin’ voor Wijdemeren en ’Het Hert’ voor Naarden en Muiden, als centrale opstappunten. Andere ondernemers kunnen met hen weer vormen van samenwerking zoeken. De maandag wordt een seniorendag. Einddoel is dat de bus uiteindelijk door de regio gaat rijden via een systeem van Olympische ringen. Vanzelfsprekend met meerdere busjes.

Voor meer informatie: www.hollandheritage.eu of op Facebook ’Lakes and Dutch Heritage Hop-on Hop-off Tour’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.