Marktlui Laren in thermo-onderbroek vrieskou te lijf

1 / 5
Annemarie de Jong
Laren

Met blote handen schept Spakenburger Henk Zeijl ijs over zijn vis op de Larense markt. ,,Ik heb een dikke huid”, roept hij in de vrieskou. ,,En drie dames om me heen, dat geeft ook warmte.”

Bikkels zijn het, de marktlui die drie graden onder nul trotseren. ,,Wel minder kramen dan anders”, merken Willem en Louise van Breevoort van de kousenkraam op.

Zij doen goede zaken. ,,Dit is óns weer. We waren nog niet uitgepakt of er stond een gezin voor onze neus. De huissokken gaan hard en kousen zonder knellende band. Een must bij spataderen of slechte bloedvaten.”

Verwarming

Zelf zijn ze winterhard. ,,Ik heb wel met min negentien op de markt gestaan. Thuis staat de verwarming niet boven de achttien graden.”

,,Wat ik onder mijn gewone kleren draag?”, lacht ’sinaasappelman’ Dirk-Jan de Wit. ,,Skisokken, een lange thermo-onderbroek, thermohemd, T-shirt, skipully, dikke coltrui, vest, jas en muts. Dan is het uit te houden.” Gerda de Bie van de notenbar staat ondanks haar bontmuts te verkleumen. ,,Vanavond gloeioren, appelwangen en knikkebollen”, voorspelt ze.

Beweging

Weesper kaasboer Dirk Pronk zweert bij klompen met geitenwollen sokken. ,,Ik doe niet aan thermo, ik bén thermo. Voel mijn handen: warm hè! In beweging blijven, hard werken.”

De klanten komen trouw. ,,Mijn auto wilde niet starten”, zegt een dik ingepakte Larense. Gelukkig woont ze om de hoek. Laarder Cees Booy is juist in zijn element. Hij verlangt naar een strenge winter. ,,Als het gaat vriezen ontdooien de Friezen!”, grijnst hij. ,,Ik ben schaatsliefhebber.”

Erwtensoep

Bij enkele kramen loeit een warmtekanon. Ondertussen voorziet Erik Snip ondernemers en klanten van warme koffie, chocolademelk en erwtensoep.

,,Gezond hoor, vriezend weer. Doodt alle bacteriën, goed voor je weerstand. Daarom douche ik elke ochtend even koud. Net als ’iceman Wim Hof.”

Knuffel

Petra en Lucas Kruijmer van kaashandel Veweij uit Huizen geven elkaar een warme knuffel. ,,Dat helpt. Ga jij maar eens een dag buiten staan!”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.