Vishandel Bunschoten terug naar oude haven van Huizen

Rene Schiltkamp en Gijs Bunschoten van Vishandel Bunschoten in Huizen.

Rene Schiltkamp en Gijs Bunschoten van Vishandel Bunschoten in Huizen.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Marjolein Vos
Huizen

Vishandel Bunschoten uit Huizen is terug naar de oude haven, terug naar de plek waar Gijs Bunschoten ruim tachtig jaar geleden samen met zijn broer een handel in vis begon. Jaren later neemt zijn zoon Izaäk de zaak over. In 2001 is kleinzoon Gijs aan de beurt. Hij runt sindsdien de zaak samen met compagnon René Schiltkamp. Maandag was de officiële opening van hun nieuwe pand aan de Energieweg, pal tegenover de oude visafslag.

Bunschoten geeft met enige trots een rondleiding. ,,Het bedrijf heeft van 1934 tot 1951 hier aan de haven gezeten. Daarna zijn we naar de Iepenlaan verhuisd. Het was na veel uitbreidingen uiteindelijk 150 vierkante meter groot, maar het voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Ook rondom was te weinig ruimte.

Het lossen en laden gaf problemen in de buurt. Dit pand is 1200 vierkante meter groot. Een gigantische stap. Het wordt nu allemaal een stuk efficiënter. We hebben alles onder één dak: ruimte voor lossen en laden, koeling, vriezers, werkplaats.’’

Gigantische bak

Hij laat de koelruimte zien met een gigantische bak vol kreeften uit Canada. ,,Lekker fris is het hier binnen, dat is goed voor de kreeften. Ze blijven er rustiger van.’’ Daarnaast staat de vriesruimte. Bunschoten wijst op het ingenieuze koelsysteem, het hergebruik van warmte, de keuze voor letverlichting.

,,We hebben veel rekening gehouden met energiebesparende maatregelen. En de indeling, daar hebben we lang over nagedacht. Daar hadden we ook alle tijd voor. We kochten het pand al in 2013. TNT Post zat er toen nog in. Vanwege een reorganisatie zou het bedrijf vertrekken. Maar dit duurde veel langer dan voorzien. We hebben daar ons voordeel mee gedaan, en de verbouwplannen tot in detail uitgewerkt.’’

Familie

Het resultaat is een hypermodern bedrijfspand zonder poespas. Alles is gericht op efficiency. Twee foto’s aan de hagelwitte muren verwijzen naar de familiegeschiedenis van het bedrijf. Op de eerste staat oprichter Gijs met zijn zoon Izaäk voor de bedrijfswagen met de tekst: ’Eet vis… van dit adres’, ergens in de jaren zestig.

Een muur verderop: pal voor paleis Soestdijk staat een bestelbus van de firma geparkeerd. Bunschoten: ,,We kwamen daar bijna iedere dag. Prins Bernhard was een groot liefhebber van vis. Als hij in een een of ander ver land een bijzondere kreeft had gegeten, dan kregen wij de opdracht eenzelfde kreeft te gaan kopen. Maakte niet uit wat dat kostte, die kreeft moest er komen.’’

Webshop

Sinds een paar jaar kent Vishandel (groot geworden met verkoop van vis aan restaurants, catering en zorginstellingen) een webshop waar ook particulieren allerhande vis kunnen bestellen en thuis kunnen laten bezorgen.

,,Dat loopt fantastisch. Ik zeg wel eens: we zijn het best bewaarde geheim van Huizen. Maar door die webshop winnen we toch langzaam maar zeker wat aan naamsbekendheid’’, zegt Schiltkamp.

Dromen

Twee dromen hebben de heren nog: op deze plek aan de haven een mooie viswinkel en een visrestaurant. Maar dat zit er vanwege het bestemmingsplan nu niet in.

Bunschoten: ,,De bestemming is industrie. De gemeente is wel bezig met de overkant van de haven. Dus wie weet dat ook hier ooit nog iets verandert. Het zou fantastisch zijn. Een mooie viswinkel. Ik weet zeker dat het zou lopen. De vis, de handel, de botters. Hier is het allemaal begonnen. Met onze verhuizing naar deze locatie is voor ons de cirkel weer rond.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.