Eilandseweg kost circa miljoen extra

De Eilandseweg.

De Eilandseweg.© Foto: archief Studio Kastermans

Nederhorst den Berg

De balans is opgemaakt. De meerkosten voor het opknappen van de verontreinigde Eilandseweg in Nederhorst den Berg bedragen ongeveer één miljoen euro.

In dat geval moet de door PAK’s en asbest verontreinigde weg helemaal schoongemaakt worden, waarna aannemer Mourik de weg verbreedt, verstevigt en voorziet van ledverlichting. Wethouder Theo Reijn (ruimtelijke ordening) vertelt dat de niet begrote risicokosten de gemeente Wijdemeren ’met de rug tegen de muur zet’. „Hier reken je niet op en zo’n risico is in de begroting ook niet opgenomen. Als de raad akkoord gaat met de extra investering moeten we echt kijken uit welk potje dit geld moet worden gehaald.” Volgens Reijn zijn er nóg twee mogelijkheden, die volgens de wethouder opmerkelijk genoeg niet veel goedkoper uitvallen voor de plassengemeente. „We kunnen ook nog stoppen en alleen de hoogst noodzakelijke aanpassingen verrichten of helemaal stoppen en opnieuw aanbesteden. In beide gevallen zitten we met de extra kosten die zijn gemaakt om de bodem te onderzoeken en om het contract met de aannemer te beëindigen.”

Doorgaan

Reijn moet de exacte berekeningen nog maken, maar denkt dat opties twee en drie slechts één of twee ton goedkoper uitvallen. Volgende week buigt het college van Wijdemeren zich over de mogelijkheden, de gemeenteraad mag vervolgens op 22 september de knoop doorhakken in het hoofdpijndossier. De extra kosten zijn in ieder geval hoog. „Zeker voor een kleine gemeente als Wijdemeren, volgend jaar moeten we misschien in de begroting ruimte laten voor zulke risicokosten”, denkt Reijn. De wethouder zelf is voorstander van doorpakken en de weg ’van ruim vier kilometer’ opknappen, ondanks de meerkosten. „Anders schuif je het probleem gewoon voor je uit en blijft de vervuiling onder de te smalle weg.” Reijn laat de aannemer alvast voorwerk uitvoeren zodat Mourik bij groen licht van de raad ’voor 2 december dit jaar veel werk gedaan kan hebben’. In dat geval is de weg voor de zomer van 2017 klaar. De RO-wethouder zit door de meerkosten ’niet met een lekker gevoel’. „Het kan betekenen dat andere projecten vertraging oplopen of niet kunnen doorgaan’. Bewoners en de gemeenteraad zijn geïnformeerd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.