Vuurwerkverbod Hilversum ineens voldongen feit

Henk Runhaar
Hilversum

Terwijl de Hilversumse vuurwerkverkopers, liefhebbers van zelf afsteken én de gemeenteraad nog altijd zitten te wachten op het toegezegde overleg, hebben burgemeester en wethouders van Hilversum ’uit het niets’ een vuurwerkverbod van kracht verklaard voor het centrum. Pas eind deze maand komt burgemeester Pieter Broertjes met tekst en uitleg, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Broertjes zint al jaren op een vuurwerkverbod, het liefst voor heel Hilversum. Dat is nu nog een brug te ver, maar het centrum als ’vuurwerkvrije zone’ is een feit. Het gaat om de Groest, het marktterrein en het gebied tussen Prins Bernhardstraat, Schapenkamp en Stationsstraat. Voor de gemeentelijke vuurwerkshow op de markt, die in de optiek van Broertjes op den duur al het ’eigen’ vuurwerk in Hilversum moet vervangen, wordt een uitzondering gemaakt. Het centrum geldt als proefgebied voor het verbod.

In mei kreeg Broertjes flink wat kritiek op zijn plannen. Hij beloofde de gemeenteraad dat hij ’met de branche, maar ook met ondernemers en burgers in wijken zou gaan praten’. Ook nam hij de opmerkingen vanuit de politieke partijen ’ter harte’, een en ander zou moeten leiden tot ’een breed gedragen voorstel om de overlast voor burgers te beperken’.

Doorgevoerd

Johan Witbaard zit met zijn vuurwerkwinkel in het centrum. Met smart heeft hij gewacht op overleg met Hilversum. ,,Uiteindelijk heb ik zelf maar contact gezocht. Ik kreeg te horen dat het vuurwerkverbod gewoon wordt doorgevoerd. Ik mocht blij zijn dat mijn winkel net buiten het gebied valt.’’ Witbaard beraadt zich op het indienen van een bezwaar. ,,Dit kost me klanten. Mensen in het centrum gaan niets meer kopen. Maar het ergste is: dit is pas het begin. De burgemeester wil een verbod voor heel Hilversum. Totaal niet reëel, daardoor krijg je nog veel meer illegaal vuurwerk in Hilversum.’’

Sterker, het verbod werkt als een rode lap. ,,Wij krijgen al signalen dat mensen juist extra met illegaal vuurwerk aan de gang gaan in het centrum. Gewoon om uit te dagen, omdat er nu een verbod is’’, zegt vuurwerkimporteur Evelien Arler van Witte Vuurwerk Eemnes. ,,Om die reden hebben we om extra beveiliging gevraagd rond de gemeentelijke vuurwerkshow. Die wordt dit jaar voor het eerst verzorgd door mijn dochter Nancy. Zij doet de show op 5 mei op het Laapersveld nu al vier jaar.’’ Ook andere vuurwerkverkopers in Hilversum mopperen.

Volgens de gemeente wordt achter de schermen nog met politie en justitie overlegd over passende maatregelen om het Hilversumse vuurwerkverbod te handhaven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.