Miljoen harde werkers op het Mediapark

Imker van het Mediapark Ben Bus zegt dat het best lekker gaat met de Hilversumse bijenvolken.© Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Marloes Kamer
Hilversum

Naast de blusvijver op het Mediapark is Bus de eigenaar van misschien wel de hardste werkers van Hilversum. Bijna een miljoen bijen horen thuis in de kasten, verscholen achter het hoge riet. Ze zijn er druk mee: larven worden verzorgd en nectar en stuifmeel moeten worden verzameld.

„Er zijn een heleboel bijen nodig om de nectar om te zetten in honing”, legt Bus uit. „Uit vijf potjes nectar haal je maar één potje honing. Er zit een hoop vocht in.” Ondertussen zet de imker een witte hoed op die hem moet beschermen tegen nare steken in zijn gezicht en hals. Of hij vaak wordt gestoken? „Altijd.” Hij grijnst. „Maar ze zijn nu rustig. Als er onweer op komst is, voelen ze dat aan. Dan is het een ander verhaal.”

In ieder van de vijfentwintig kasten leven gemiddeld veertigduizend bijen. Vorige maand opende burgemeester Pieter Broertjes het kleinste gebouw van het Mediapark: het Bij-gebouw van RTL. Het mediabedrijf sponsort één van de bijenkasten en verkoopt de ’mediahoning’ in de kantine. Ook Oldenhof, Omroep MAX en NPO ondersteunen de bijenstand.

Balans

Het gaat best lekker met de Hilversumse bijenvolken. Zo goed zelfs, dat Bus aan het uitbreiden is. Onder andere op Zuiderhof staan inmiddels tien bijenkasten. „Het waren er zestig, maar ik heb een groot aantal verkocht. Van honing word je niet rijk.” Ondertussen zoemt het bij de vijver. Van verre komen de bijen aangevlogen, soms met stuifmeel of nectar aan hun pootjes. Ze vliegen tussen het riet door, richting de spleten die als ingang van hun huis dienen. „Half maart begint het. Dan bloeit de wilg en zijn de bijen druk. Daarna volgen de fruitbomen, acaciabomen, linde en nu in augustus de heide. Soms is het hard doorwerken, want dan komt de volgende lading al.” Wanneer de laatste honing is afgenomen, wordt door de imker aan ieder volk een hoeveelheid van 14 kg suikerwater gegeven die door bijen als vervanging van de honing wordt opgeslagen in de kast. Daarmee kunnen de bijenvolken de winter doorkomen. „Want als de bijen niet genoeg voer krijgen, sterven de volken. Ik moet het continu in balans houden.” Imkers kunnen op vakantie in de winter of in het late najaar. Eén of twee weken maximaal. In de winterperiode moeten de voorbereidingen worden getroffen voor het nieuwe seizoen zoals het opknappen van de kasten en nieuwe raampjes van kunstraat voorzien voor de broed- en honingkamers.

Maar het gaat toch slecht met de bijen? „Dat valt wel mee. Hilversum heeft een hele hoge populatie drachtbomen ten opzichte van andere gemeentes. Maar inderdaad, 53% van de wilde bijen in Nederland is verdwenen. Er waren ooit 357 wilde bijensoorten zoals de hommel.” Volgens Bus betekent dat niet gelijk slecht nieuws voor zijn eigen honingbijen. „Je moet onderscheid maken tussen honingbijen en wilde bijen. De honingbij heeft nog steeds een grote populatie waardoor de bestuiving grotendeels plaatsvindt.” Even later opent Bus één van de kasten. De bewoners worden versuft met een beetje witte rook, waardoor ze worden teruggedreven in de kast. „Als ik straks de deksel er weer op doe, moeten ze niet knel zitten. Dat geeft stress aan de bijen, dat willen ze niet.” De imker houdt een raam omhoog. Tientallen bijen zitten op een kluitje. „Leg je hand er maar op. Voel je de warmte? Mooi hè?”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.