Deborah Carter zingt in Brinkhuis

Joyce Huibers
Laren

Ze is misschien wel de beste jazz-zangeres van Europa en ze woont gewoon in Amsterdam. Deborah Carter zingt vrijdagavond begeleid door pianist Leo Bouwmeester en basgitarist Mark Zandveld in het theaterzaaltje van het Brinkhuis in Laren.

Voor de pauze zingt ze songs van The Beatles, na de pauze van Duke Ellington, misschien wel de grootste componist van de Verenigde Staten van Amerika.

Deborah Carter, opgegroeid in de USA en Japan en opgeleid (als fluitiste en zangeres) aan het befaamde Berklee conservatorium in Boston, vestigde in Europa haar naam toen ze met haar moeder die muzieklerares was, naar Zaragoza (Spanje) verhuisde.

Charisma

Twintig jaar geleden kwam ze met haar Nederlandse echtgenoot en basgitarist Mark Zandveld naar Amsterdam. Van hieruit bereist ze de wereld voor concerten, masterclasses en seminars. Ze wordt niet alleen geroemd om haar lenige jazzy stem, timing en charisma, maar ook om haar veelzijdigheid. Zij arrangeert soms haar eigen nummers, schrijft teksten en beheerst niet alleen de jazz van gospel tot blues, swing, hardbop en eigentijdse mainstream, maar ze heeft ook een groot gevoel voor eigentijdse popmuziek.

Als zangeres voelt ze zich ook thuis voor een groot orkest als het Metropole Orkest. Of een big band, zoals in april in het Amsterdamse Bimhuis bij de Konrad Konselleck Big band. Of in een sextet zoals dit seizoen met de geroemde muziekshow ’New York Round Midnight - A night at the Club’. Of bij het Mark Zandveld Quartet waarmee ze in april in Artishock te Soest eigen teksten zong op nieuw gecomponeerde jazz van Zandveld. En uiteraard past haar eigen kwartet dan wel trio haar als een haute couture combinatie.

Het Brinkhuis is een intiem theaterzaaltje, dus treedt Deborah Carter op met pianist Leo Bouwmeester en basgitarist Mark Zandveld en laat zij haar drummer thuis. Ze zingt standards en als primeur songs van haar cd ’Diggin’ the Duke’, Deze hommage aan Duke Ellington wordt 30 mei op het Meer Jazzfestival in Hoofddorp gepresenteerd. Maar ze begint vrijdagavond haar concert met Beatles-songs, als Can’t buy me love’ dat door Carter swingt als The Beatles nooit hebben gekund, ’Yesterday’ en ’And I love her so’.

Deborah Carter, vrijdag 8 mei  in Het Brinkhuis, Brink 29 Laren. Aanvang: 20.30 uur. Entree: €15. Kaarten via reserveren@hartvanlaren.nl of 035-7513991.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.