Moslims Hilversum bundelen krachten

Henk Runhaar
Hilversum

De Hilversumse moskeeën en belangrijke moslimorganisaties bundelen hun krachten in een nieuwe club, die zo snel mogelijk bij de Kamer van Koophandel wordt geregistreerd.

Dit weekeinde is de oprichtingsbijeenkomst, waarbij het formuleren van een reactie op de ’jihadposters’ van regionale omroep RTV NH meteen een belangrijk agendapunt is. ,,Vanaf nu praten we met één mond’’, zegt initiatiefnemer Adam Hancer.

Door in overleg een lijn te trekken, wordt de angel eruit gehaald bij potentieel explosieve incidenten, is de gedachte. ,,Alle voorzitters van de moskeeën, de hogere mensen staan hierachter. Als deze mensen laten zien: we gaan hier op een normale manier mee om, dan is dat goed voor de achterban.’’ Hancer is ervan overtuigd dat jongeren, ook de heet-hoofden, zullen volgen. ,,Zo werkt dat. We willen als moslims één richting op. Niet meer de ene groepering zegt dit, de andere dat.’’

Achter de schermen is maanden gelobbyd voor de Hilversumse krachtenbundeling, waarbij ook een Turkse vereniging uit Huizen aanhaakt. Drijvende kracht Hancer profileert zichzelf als man van het volk, niet gebonden aan een bepaalde moskee of club. Op dezelfde manier zette hij in maart de anti-IS demonstratie van Hilversumse Turken op touw op het Langgewenst.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.